Ana sayfa Sağlıklı Yaşam En Lezzetli Meyve Çayları

En Lezzetli Meyve Çayları

291
0

Çay, şüphesiz toplumumuzda herkesin severek tükettiği ve artık milli hale gelmiş bir içecektir. İşte, evde, okulda, toplantılarda, misafirlikte, dolayısıyla insanın olduğu ve sohbetin olduğu her yerde çaydan söz edebiliriz. Yaz kış tüketiminde azalma olmayan, yazın harareti alsın diye, kışın sıcak iyi gelsin diye tüketilir çay. Sebebe ihtiyaç yoktur tüketmek ve demlemek için. Kokusu, fincanı tuttuğunuzda verdiği huzur bile çay içmek için bir sebeptir aslında.

Bu kadar çok sevilen ve tüketilen çayın çeşitleri de bir o kadar sevilmektedir. Soğuk çaylar, meyve çayları da bunlara dahildir. Özellikle meyve çayları son dönemde tüketimi daha da yaygınlaşan ve çok sevilen bir grup içinde yer almaktadır. Çeşitli meyveler kullanılarak demlenebilen, farklı aromalarda ortaya konulabilen bu çaylar hem sakinlik hem de şifa kaynağıdır aslında.

Elma, portakal, kiraz, kivi, ahududu, böğürtlen, kayısı, şeftali, karpuz gibi hemen her meyvenin bir çayı yapılabilmektedir. Yazın yaz meyvelerine göre, kışın kış meyvelerine göre yapılabildiği gibi dondurulmuş veya kurutulmuş meyvelerle de zamansız meyve çayları yapılabilmektedir. Adeta siyah çayda olduğu gibi meyve çaylarının da demlenmesi ve hazırlanması oldukça kolaydır. Kaynamış suyun içine katılan meyveler veya suyla birlikte kaynatılan meyveler demlendiğinde hoş koku ve aroma ortaya çıkarmaktadır. Üstelik sıcak tüketilebildiği gibi soğumasını bekledikten sonra buz katılarak da soğuk çay şeklinde tüketimi yapılabilir. Yanında karanfil, tarçın, nane gibi çeşitli baharatlarla da bu çaylar zenginleştirilebilmektedir. Bu sayede meyvelerle yapılan çaylar hem antioksidan, hem çeşitli vitamin mineraller açısından da vücut için faydalı olmaktadır.

Bizler bu yazımızda çeşitli meyve çaylarını ve bazı meyve çaylarının tariflerini sizler için derledik. Afiyet olsun.

Kirazlı Meyve Çayı: Kiraz koyu rengi itibariyle antioksidan deposu bir meyvedir. Meyvenin sapıyla da ayrıca kiraz sapı çayı yapılabilmekte ve bu çay çeşitli sindirim sorunları ve zayıflamak isteyenler için etkili olmaktadır.

İncirli Meyve Çayı : Yazın en sevilen meyvelerinden olan incir çay formunda nasıl olur demeyin hiç. Demlendiğinde o kadar güzel oluyor ki mutlaka tavsiye ediyoruz. Üstelik vitamin ve mineral bakımından da çok zengin ve kendine özgü tatlı lezzetini çayında yakalamak da mümkün.

Hibiskus Çayı : Nar çiçeği çayı olarak da adlandırılan hibiskus çayı ekşimsi aromasıyla ekşi tat sevenlere hitap ediyor. Demlenirken içine katacağınız tarçın veya karanfil bu çaya ayrı bir aroma katarken ekşi tadının da nötrlenmesini sağlıyor. Ayrıca zayıflamak isteyenler için mutlaka düzenli tüketilmesi gereken çaylardan biri.

Kivili Meyve Çayı : Kivinin spesifik tadı ve kokusunu çayda da aldığınızda çok seveceksiniz. Vitamin bakımından zengin olan kivi özellikle kış aylarında çay olarak tüketildiğinde de bağışıklığı güçlendirmede etkin rol oynuyor.

Ahududulu Meyve Çayı

Malzemeler :

  • 200 gram ahududu
  • 500 ml su
  • 2 adet çubuk tarçın

Yapılışı : Suyu küçük bir tencerede ısıtın. Kaynamaya başladığında içerisine ahududu ve çubuk tarçını ilave edip altını kapatın. Oda sıcaklığında 3-4 dakika kadar beklettikten sonra çayınızı servis edin.

side view of cup of tea on saucer and cinnamon with raspberries on green background

Portakallı Meyve Çayı

Malzemeler :

  • 1 adet portakal
  • 500 ml su
  • 1 adet limon
  • 3 adet karanfil

Yapılışı : Küçük bir tencerede suyu kaynatıp içerisine dilimlenmiş portakal, limon ve karanfilleri ilave edin. Ardından altını kapatıp süzün ve servis yapın.

Elmalı Meyve Çayı

Malzemeler :

  • 2 adet dilimlenmiş elma
  • 500 ml su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 demet taze nane yaprağı

Yapılışı : Elmalardan bir tanesinin kabuklarını soyun. Ardından küçük bir tencerede kabukları soyulmuş elmayı, elmanın kabuğunu ve suyu birleştirip orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra 10 dakika demlemeye bırakın ve içerisine tarçını ilave edin. Demlenen çayınızı süzüp fincana alın. kalan elma dilimleri ve nane yaprağı ile süsleyip servis yapın.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here