Ana sayfa Türk Mutfağı Ordu Yemekleri ORDU MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

ORDU MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

3192
0

Ordu mutfağı balıkları, ot yemekleri, ve hamur işleri ile ön plana çıkmaktadır. Balığın her çeşidi yörede meşhurdur. Mezgit ,levrek ve hamsi en çok yapılan balık çeşitlerinden. Hamsi Tava, Hamsi Buğlama, Hamsi Köftesi, Hamsi Kayganası, Sebzeli Hamsi, Levrek Buğlama, Levrek Tava , Mezgit Tava ve Mezgit Buğlama en çok yapılıp yenen balık yemeklerindendir. İçli Tava dedikleri yine hamsiden yapılan yemek de yörede çok meşhurdur. Dolmalık fıstık ,dolmalık üzüm ,soğan ve pirinçten bir harç hazırlandıktan sonra ayıklanan hamsiler bir tepsiye kenarları dışarıda kalacak şekilde dizilir. İç pilav harcı içerisine eklendikten sonra hamsilerin dışarıda kalan kısımları ile pilav kapatılır ve fırında pişirilir.

Kara Lahana Karadeniz’in ve Ordu’nun yıldızıdır. Kara lahanadan çok fazla yemek yapılmaktadır. Kara Lahana Çorbası , Zeytinyağlı Kara Lahana (pancar) Sarması , Kara Lahana Turşu Kavurması, Kara Lahana (pancar) Diblesi, Kara Lahana Döşemesi mutfakta yer alan bazı yemeklerdendir.

Mısır Çorbası Ordu’nun geleneksel tatlarından biridir. İçerisinde mısır dışında yoğurt ve baharatlar bulunmaktadır. Diğer meşhur çorbalarından biri ise Balık Çorbası’dır. Oldukça lezzetli ve hoş bir aroması vardır.

Fasulye de sevilen sebzelerden biridir. Sık sık farklı çeşitleri yapılmaktadır. Etli Fırın Fasulyesi en meşhurlarındandır. Kurutulmuş taze fasulye, soğan, kuşbaşı, bulgur ve kuru fasulye ile yapılan bir yemektir. Kurutulmuş Kıyma Fasulye Yemeği, Taze Fasulye Diblesi, Fasulye Turşusu Diblesi, Fasulye Turşusu Kavurması, Fasulye Turşusu Kayganası bu çeşitlerden bazılarıdır.

Pezik yanı bilinen adıyla Pazı bir çok yemekte yer almaktadır. En meşhurlarından biri Pezik Mıhlaması’dır. Pezikler haşlanır. Tavada kavrulan soğana havuç ve patates rendesi eklendikten sonra baharatlar koyulur. Pezikler eklenir ve kavurma işlemi bittikten sonra tepsiye alınan harca yumurtalar kırılır ve fırında pişirdikten sonra üzerine kızdırılmış tereyağ dökülerek servis yapılır. Bunun dışında Pezik Mücveri ve Pezik Kavurması da yapılmaktadır.

Yumurtalı Pezik

Hamur işleri de bölgede yapılmaktadır. Özellikle ekmek çeşitleri boldur. Mısır Ekmeği en meşhur ekmeklerinden biridir. Bilekli Taşında Mısır Ekmeği ve Pırasalı Hamsili Mısır Ekmeği ise çeşitleridir. Yufka, Kuru Yufka Böreği, Mısır Unu Yağlaşı meşhur hamur işlerindendir. Ordu’nun pidesi de meşhurdur. Ve farklı çeşitleri vardır.

Sebze yemekleri de bölgede değişik şekillerde yapılarak yenmektedir. Her türlü sebzenin kavurması, yemeği, yoğurtlusu yapılmaktadır. Aynı zamanda yörede yetişen otlarla da aynı şekilde her türlü yemek, kavurma ve yoğurtlu şekilde yapılmaktadır. Otlardan Sakarca Mıhlaması, Hoşkıran Kavurması, Isırgan Yağlaşı, Galdirik Kavurması önemli yemeklerindendir.

Ordu’nun meşhur yemeklerinden biri de Lobye’dir. Lobye, barbunya, pırasa,kuru kinzi, ceviz ve sarımsaktan yapılan değişik ama lezzetli bir yemektir.

Turşuları, turşu kavurmaları da ünlüdür Ordu’nun. Biber Yaprağı Turşusu Kavurması, Taflan Turşusu Kavurması, Beyaz Lahana Turşusu Kavurması, Kiraz Turşusu Kavurması, Galdirik Turşusu Kavurması, Pırasa Turşusu Kızartması bunlara örnek turşu ve kavurmalarıdır.

Ordu ve çevresinde tatlılar genellikle fındık içeren tariflerden oluşur. Fındıklı Un Helvası çok sevilen tatlılardan biridir. Fındıklı Burma Tatlısı ve Fındıklı Ballı Yufka Böreği da favori tatlardandır. Mısır unu yemeklerde olduğu gibi tatlılarda da oldukça yaygındır. Mısır Unu Helvası ve Fırınlanmış Mısır Unu Tatlısı bunlardan bazılarıdır. Bölgede Pekmezli Mısır Helvası’da oldukça yaygın olarak yapılmaktadır.

Pekmezli Un Helvası

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here