Ana sayfa Türk Mutfağı Şanlıurfa Yemekleri ŞANLIURFA MUTFAĞINDA SIK KULLANILAN MALZEMELER

ŞANLIURFA MUTFAĞINDA SIK KULLANILAN MALZEMELER

1073
0

İSOT: Acıya düşkünlüğü ile bilinen Urfalı yemeklerinin olmazsa olmasıdır. Şanlıurfa da yöreye özgü hale gelmiş olan kurutulmuş biberin adıdır. Diğer bir deyişle yeşil biber ve kırmızı biberin genel adıdır.

Kuru İsot; kırmızıbiberin kurutulup dövüldükten sonra içerisine azar azar zeytinyağı katılmasıyla küçük pullar halinde elde edilen bir mamüldür. Vitaminlerce de zengin, iştah açıcı bir biber mahsulü olarak görülür.

Kuru İsot

TARHUN: Ortadoğu kökenli bir ot’dur. Acımsı bir tadı vardır. Et ve bazı tip soslarda kullanılmaktadır. Urfa başta olmak üzere Ankara, Erzurum ve Gaziantep de yetiştirilmektedir.

Tarhun

ZAHTER: Ortadoğuya has bir kahvaltılık ve susam, çekilmiş karpuz çekirdeği, çekilmiş sarı leblebi, diş kekik, pul biber, tuz, kimyon ve sumak karışımı bir baharattır. Geleneğe göre; ekmek önce zeytinyağına sonra zahtere batırılarak tüketilir.

Zahter

NAR EKŞİSİ: Nar suyu içerisindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun uçurulmasıyla elde edilen bir mamüldür. Mayhoş ve tatlı bir tadı vardır, balzamik sirkeyi andırmaktadır.

YARMA: Çorba ve soğuk yemekler içerisinde kullanılan bir buğdaydır.

URFA YAĞI: Şanlıurfa’da doğal şartlarda beslenen koyunların sütlerinden elde edilen tereyağının damıtılması ile  elde edilmektedir.

Sahip olduğu şöhret Türkiye genelindedir. Yöre de yapılan; baklava ve diğer tatlılar ile birlikte yemeklerin yapımında bu yağlar kullanılır. Yemeğe kattığı kokusu, rengi ve lezzeti nefistir.

Urfa Yağı

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here