Azerbaycan mutfağı dünyanın en ilginç, eski, lezzetli ve zengin mutfaklarından biridir. Bu mutfağın gelişmesindeki en önemli faktör iklimdir. 9 farklı iklim bölgesinin bir arada bulunması, flora-fauna zenginliğine yol açmıştır. Bütün yıl boyunca taze sebze ve meyvelerin bulunması, bunların tek başına ya da başka doğal besinlerle birlikte uyumlu bir biçimde kullanılması, Azeri mutfağının zenginliğini arttırmıştır. Bu zenginlikte, çok değişik pişirme teknikleri ile kullandıkları kap kaçakların rolü büyüktür.
Azerbaycan mutfak kültüründe komşu ve kardeş halkların mutfağının etkisinden söz etmek mümkündür. Bu etkileşim komşu Kafkas boyları, Türkiye, İran, Çin ve Hint mutfakları arasında olmuştur. Tarihi İpek Yolu da birçok kültür unsuru gibi mutfak kültürlerinin birbirleriyle tanışmasına yol açmıştır.
Pirinç, bulgur, kuzu eti, sığır, tavuk ve balık, bal kabağı, kabak, lahana, patlıcan, salatalık, havuç, tatlı biber, patates, domates, turşu, asma yaprağı en çok kullanılan gıda maddeleridir. Üzüm, kiraz, ayva, incir, kavun, karpuz, nar, kayısı, dut sık tüketilen meyvelerdendir. Ceviz, kestane, fındık, sarımsak, soğan, domates, biber, yoğurt, nane, maydanoz, dereotu, kişniş, tarhun, fesleğen, safran, kimyon, nar ekşisi, karamuk Azeri mutfağı için önemlidir.
Azeri mutfağının ana menüsü hamur işleri ve et ile yapılan yemeklerden oluşmaktadır. Azeri yemekleri koyun eti ağırlıklı olup dana eti ve kanatlı hayvanların etlerinden yapılan yemekleri de vardır. Etler genellikle kavurma, kurutma ve pastırma yapılıp kış için hazırlanır. Yemeklerini genelde ayçiçek yağı, tereyağ ve kuyruk yağı ile yapmayı tercih ederler. Sofralarında her zaman gül şerbeti, ayran ve reçel bulunur. Kırsal kesimde yaşayanlar ekmeklerini haftada bir kez tandırda yaparlar. Belirli zamanlarda lavaş ve yufka ekmeği pişirilir ve saklanır. Düğün vb. tören yemekleri ev dışında hazırlanan odun ocaklarında pişirilir. Bakır kazanlar, siniler, çömçeler Azerî mutfağında yaygın olarak kullanılır.