Ege Bölgesi’ nin İkinci büyük kenti olan Denizli turizm sayesinde önemli bir merkez halindedir. Pamukkale bölgeye insanları çekmekte bu da birçok şeyi etkilediği gibi yemek kültürünü de etkilemektedir.
Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası sayılan geleneksel Türk mutfağı, dünyanın da en önemli mutfakları içerisinde yer almaktadır. Denizli mutfağı da Türk Mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Fakat globalleşen dünya, gelişen teknoloji, iletişim, bilgi çağı ve turizmin yaygınlaşması sonucunda kültürler arası hızlı bir etkileşim yaşanmakta ve maalesef Türk Kültürü de bundan bazı zamanlarda olumsuz olarak etkilenmektedir. Geleneksel bir çok yemek unutulmuş ya da artık evlerde çok nadir yapılmaktadır. Bunun sonucunda akıldan tamamen silinmeden bu tarifler yeniden canlandırılmak istenmiştir. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yöresel yemekleri yeniden hatırlatmak için 2008 yılından beri, Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde T.C. Denizli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Yöresel Yemek Yarışması” yapılmaktadır. Yarışma, Mart ayı içerisinde, alfabetik sıraya göre 18 ilçede düzenlenmektedir. Bu yarışma ise eski geleneksel yemekleri yeniden hatırlatmakta ve daha genç nesilin bilmesine yardımcı olmaktadır.
Kahvaltı kültürü önemlidir Denizli’de. Sabahları genellikle yufka ekmek ya da fırın ekmeği tüketilir. Tulum Peynir ve Çakmaklı Peynir olmazsa olmazlardandır. Kızartmalar, yumurta salataları ve yufkadan yapılan her türlü yiyecek kahvaltılarda en çok tüketilen besinlerdendir.
Bunun dışında Denizli’nin Ege Bölgesi’nden kaynaklı ot yemekleri ile de arası iyidir. Çorbalar da mutfağın baş tacıdır. Tarhana çok kullanılmaktadır. Diğer tarhanalardan çok burda Top Tarhana genelde kullanılmaktadır. Denizli Mutfağı genel olarak sebze yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle patlıcanın yeri büyüktür. Burada patlıcandan yapılan çok fazla yiyecek vardır. Salatalarda sık sık karşımıza çıkmaktadır. Börülce Salatası, Ebegümeci Salatası bunlardan bazılarıdır. Et olarak kuzu eti yaygındır. Kuzu etinden yemekler tercih edilir. Hamur işleri ve tatlılar da Denizli Mutfağı genel olarak Ege Mutfağı’ nın kültürünü almıştır.Kendine has bazı özellikler ya da farklılıklar olsa da çoğunluk olarak hamur işleri ve tatlılar genel bir Ege esintisi taşımaktadırlar.Yöredeki farklı beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği” dir. Bu bir çeşit yatmadan önce kahvaltı, atıştırmalık anlamına gelmektedir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane yenmektedir genellikle. Yazın ise türlü meyveler, salatalık, kavun, ve karpuz yiyecekler yenmektedir.