Fransız mutfağı, uluslararası bir mutfaktır. Yemek pişirmenin yanı sıra sunum ve estetiği de ön planda tutan bu mutfak “Somut Olmayan Kültürel Miras” başlığı altında, UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Ayrıca eşsiz tatların yanında yemekleri sanat olarak kabul edilen bu mutfak, kayıt altına alınan ilk ülke mutfağı olma özelliğini taşımaktadır.
Fransa’da daha önceleri yemekler genellikle kızarmış av etinden oluşmaktaydı. Çünkü sebzeler henüz bilinmemekteydi. Tarım alanlarının genişlemesiyle patates, habutat, şarap vs. gibi yeni ürünler Fransız mutfağında yerlerini almışlardır. Sebzeler önceleri garnitür olarak kullanılmaya başlandıktan sonra ana yemek ve çorbaların da içinde yerlerini aldılar. Haçlı Seferleri’yle baharatların da mutfakta yerini almaya ve mutfağın yelpazesinin iyice genişlemeye başladığı görülmüştür.
Fransız mutfağı sofra kültürleri gereği önden alınan bir aperatif ile başlayıp, ardından çorba ya da salata başlangıçlarından sonra et veya balık ile yapılmış ana yemekle devam etmektedir. Fransızlar pek ara öğün sevmezler yemek kültürleri 3 ana öğünden oluşmaktadır. Bunun dışında yemekler bölgelere göre değişiklik göstermektedir bu mutfakta
Şarap, peynir ve tereyağı Fransız mutfağının en önemli ögeleri arasındadır. Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur. 10 civarında şarap üretim bölgesi olduğu bilinmektedir. Bu üretim yerlerinin bazıları Alsace, Burgonya, Korsika’da bulunur. Kırmızı etlerle sek kırmızı şarap; balık ve beyaz etlerle beyaz sek şarap; tatlı ve meyvelerle tatlı beyaz şarap veya şampanya içilmektedir.
Fransız mutfağında tereyağı vazgeçilmezler arasındadır. Bölgelere göre domuz yağı, kuyrukyağı veya kaz yağı da kullanılmaktadır. Margarin, çiçek yağı veya yer fıstığı yağı ise nadiren kullanılmaktadır.
Fransa’da zeytincilik yaygın değildir. İkliminden ötürü Akdeniz kıyılarında zeytin görülür. Bu yüzden az kullanılmaktadır. Bunun dışında sebzelerin ve salataların içine limon suyu yerine genellikle sirke konulur, çünkü limon da bu bölgede yeterince yetişmemektedir.
Peynir mutfağın vazgeçilmezleri arasındadır. Fransız peynirin çeşitleri günümüzde 1000’i aştığı söylenmektedir. Tanınmış Fransız peynirleri arasında Brie, Camembert ve Rokfor gibi çeşitler bulunur.
Fransız mutfağının başta gelen özelliklerinden bir diğeri de soslarıdır. Çok çeşitli soslar vardır. Ana sos beşamel sostur ve ona değişik malzemeler ekleyerek çeşitli soslar bulmuşlardır.
Yemek yaparken çok fazla baharat kullanılmaz bu mutfakta. Yemeğe lezzet vermek için baharattan çok soslar tercih edilir. Fransız Mutfağının bariz bir tadı yoktur. Ne çok tuzlu ne çok acıdır. Fakat bir tablo gibidir yemekler. En dikkat edilecek husus bu mutfakta sunumdur.