Edirne mutfağı denilince akla hemen Edirne tava ciğeri gelir. Edirne tava ciğeri, birçok ilimizde yapılsa da yerinde yemenin zevki ayrıdır. Dana ciğerinin ince ince ve yaprak gibi kesilip bol yağda kızartılmasıyla hazırlanır.
Osmanlı mutfağına yakınlığı ile bilinen Edirne mutfağının mutancana isimli yemeği de oldukça meşhurdur. Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden birisi olarak bilinen ve Osmanlı mutfağında önemli yer tutan mutancana malzemeleri arasında kuzu eti, kızıl üzümü, badem, incir, bal, tereyağı, arpacık soğan vardır. Bu zengin içeriğiyle adeta Edirne mutfağının baş tacıdır.
Çorbalarda ise tarhana çorbasının yeri ayrıdır. Bunların dışında Çerkez tavuğu, ciğer sarması, kuskus kapaması Edirne mutfağında öne çıkan yemekler arasında sayılabilir. Ciğer sarması, karın zarıyla yapılan bir yemektir. Edirne halkı tarafından çok sevilir. Kuskus kapama ise genelde tavukla yapılır. Başka Edirne olmak üzere Trakya’ya özgün bir yemektir.
Yemek sonrasında en çok tüketilen tatlılar sargı burma, pelte peşim, zerde, Selanik tatlısı, peynir tatlısı, kaşık helvasıdır. Zerde, düğün, sünnet, ramazan gibi özel günlerde sıklıkla yapılan bir tatlıdır. Yapımı sütlaca benzer fakat su ile yapılır. Baharat olarak safran ya da zerdeçal kullanılır, kendine has rengini de bu baharatlardan alır. Peynir tatlısı olarak da adlandırabileceğimiz höşmerim Edirne halkının en çok tükettiği lezzetler arasındadır.