Ana sayfa Genel Endonezya’dan Bir Lezzet: Martabak

Endonezya’dan Bir Lezzet: Martabak

486
0

Yaklaşık 17 bin ada ve adacıktan oluşan Endonezya, bundan da anlaşılacağı gibi oldukça ilginç ve merak uyandıran bir Asya ülkesi. Ayrıca ülkenin bu çok yapılı kültürü her alanda kendisini göstermiş. Endonezya mutfağı ve yemek kültürü de bu karmaşık kültürel mozaikten çokça etkilenmiş. Ada sayısının çokluğu, bu ülkenin mutfağına oldukça zenginlik ve çeşitlilik olarak yansımış. Ülkenin mutfak kültürü, üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana geliyor.

Tarih boyunca konumu ve doğal kaynakları sayesinde ticaret merkezlerinden olan Endonezya, bunun neticesi olarak yerel yemek pişirme teknikleri, baharatları, tatlılarıyla Hindistan, Orta Doğu, Çin, ve Avrupa’dan etkilenmiş ve onları da etkilemiştir. Endonezya mutfağı adeta ülke kültürünün bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Yemek pişirme tarzı ve stili adadan adaya, bölgeden bölgeye değişiyor.

Endonezya mutfağı aslında her damak tadına, her zevke uygun ürünlere sahip diyebiliriz. Ülke mutfak kültürü, ticaretle beraber zencefil, demirhindi, limon otu, kişniş, Hindistan cevizi gibi yerel baharatlarla dışarıdan gelenleri harmanlamış, ortaya çok sayıda yemek ve tatlı kültürü çıkmıştır.

Endonezya’nın En Popüler Sokak Lezzeti

Bu genel bilgilerden sonra gelelim Endonezya’nın en ünlü sokak lezzetlerine ve tabi ki Martabak Manis/Terang Bulan’a. Ülkenin sokak lezzeti kültürü de aynı yemekleri gibi coğrafyasından, ticaretinden etkilenmiştir. Ülkede çok sayıda yerel sokak lezzeti çeşidi bulunuyor. Bunların içinde Martabak Manis/Terang Bulan ise bir adım daha öne çıkıyor. Biz de bu yazımızda ülkemizde pek bilinmeyen bu lezzetle ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Martabak, bölgede daha çok sokak yemeği olarak biliniyor. En azından öğrendiğimize göre öyle adlandırılıyor. Çünkü ülkede sokak yemekleri ve tatlıları oldukça popüler. Ülkede geceleri sokakta sıralanan sokak yiyecek arabaları çokça bulunuyor. Bunların arasında da Martabak oldukça önemli yer kaplıyor. Bu kalın krepler, Endonezya’da Martabak Manisi, Martabak Terang bulan veya Kue Bandung olarak bilinir.

Martabak, hem ülke insanı hem de turistler tarafından çokça beğenilen ve tüketilen bir sokak lezzeti çeşidi. Yiyeceğin yumuşak dokusu, süngerimsi yapısı ve enfes iç dolgusuyla oldukça ilgi çektiği biliniyor. Tatlı ve hafif tuzlu kombinasyonu yiyenlerin damaklarında farklı bir tat bırakıyor.

Bu yiyeceğin en belirgin özelliği; yoğunlaştırılmış süt ile yapılan bölgeye özgü bir krep olmasıdır. Dolgusu için pek çok çeşit siyah yapışkan, rendelenmiş peynir kullanılır. Endonezya’da birçok satıcı sattığı için kolayca bulunur. Ayrıca bu lezzeti bir yiyen bir daha yemek istiyor da denilebilir. Çünkü konuyla ilgili yaptığımız tüm araştırmalarda tadına bakanların tadını unutamadığını rahatlıkla görebiliyoruz. Kaldı ki unutmadan bölgeye ait yemekler, ürünler bize değişik gelen baharatları içerdiği için bizim tarafımızdan çok da beğenilmez. Ancak aynı durum sanıyoruz bu tatlı için pek geçerli olmasa gerek.

Martabak İçin Gerekli Malzemeler

Artık yavaş yavaş gelelim bu ilginç ve beğenilen yiyeceğin yapılışına. Öncelikle gerekli olan malzemeleri yazıyoruz. Martabak için gerekli olan malzemeler şunlar:

Malzemeler

– 4 yemek kaşığı margarin

– 1 fincan ay şeklinde doğranmış soğan

– 1 çay kaşığı zerdeçal

– 1 çay kaşığı baharat

– Yarım çay kaşığı acı kırmızı ya da karabiber

– 1 çay kaşığı zencefil

– 3 adet yumurta

– 1 çay kaşığı kimyon

– 1 çay kaşığı kişniş otu

– 2 diş sarımsak

– 2 adet büyük soğan

– 500 gram kuzu ya da sığır eti

– Birkaç dal fesleğen

Gördüğünüz gibi bu lezzet her ne kadar bize çok uzak bir coğrafyanın ürünü olsa da gerekli malzemeler ülkemizde bulunan ve ulaşılması oldukça kolay malzemeler. Bu malzemeleri temin ettikten sonra siz de evinizde bu yiyeceğin tadına bakabileceksiniz.

Yapılışı

Şimdi geliyoruz Martabak’ın yapılışına. Oldukça kolay yapıldığını düşündüğümüz lezzetin yapılış aşamaları ise şöyle:

Öncelikle kuzu ya da sığır eti kıyma haline getirilir. Soğanları yemeklik doğrayıp sarımsağı da bir havan yardımıyla iyice dövün. Sonra da tavaya bir yemek kaşığı margarin koyduktan sonra üzerine soğan ve sarımsağı ekleyip yumuşayıncaya kadar kızartın.

Bu aşamadan sonra kimyon, kişniş otu, zencefil, acı kırmızı ya da karabiberi, zerdeçalı ekledikten sonra yarım dakika kadar daha kızartın. Kıymayı da tavaya ekleyip karıştırın. Daha sonra içlerini margarinle sıvadığımız güveç kaplarına karışımı koyun. Ardından da bu aşamada malzemeyi bir süre soğumaya bırakın.

Gerekli ısıya geldikten sonra Martabak’ın yapımına devam edin. Bu aşamada soğuyan yumurtaları ve ay şeklinde doğranan soğanları içine atıp karıştırın. Bunu da yaptıktan sonra eldeki malzemeyi 180 derecelik ısıya sahip fırına atın. Sonra da pişmesini bekleyin.

Unutmadan, malzemeyi fırından çıkarmadan 2-3 dakika kadar önce fesleğenleri güveçlerin üzerine ekleyin. Sonra da Endonezya’dan mutfağınıza kadar, oradan da sofranıza ulaşan bu müthiş yiyeceği afiyetle yiyebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here