Ana sayfa Genel EVDE ŞARAP NASIL KORUNUR ?

EVDE ŞARAP NASIL KORUNUR ?

651
0

Romantik akşam yemeklerinin vazgeçilmezi şarapları evlerinizde nasıl saklamanız gerektiğini biliyor musunuz? Şarap üzüm, elma, vişne gibi meyvelerin fermantasyonu ile elde edilir. Alkollü bir içecek olan şarabı marketlerden alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Üstelik şarabı kendiniz yapmayı tercih ederseniz alkol oranını istediğiniz gibi ayarlayabilir, farklı lezzetler deneyebilirsiniz.

Şarabın çeşidine göre elbette saklama koşulları ve yöntemi de değişmektedir. Şarabın canlı olduğu ve yaşadığı söylenmektedir. Şarap önce fıçılarda daha sonra şişelerde olgunlaşıp, lezzet almaktadır. Doğru şartları yerine getirdiğinizde şarabınızı yıllarca saklayabilir ve lezzetine lezzet katarak tüketebilirsiniz. Fakat uygun şarabı seçmeye dikkat etmeniz gerekir. Her şarap yıllarca saklanmaya uygun değildir. Marketlerde satılan şaraplar sofra şarabı, yani kısa süreli tüketime uygun şaraplardır. Yıllandırmak için üretilen şaraplar genelde özel yapılan veya evde yapılan şaraplardır. Şarabın çeşitleri de yıllandırmaya pek uygun değildir. Genellikle beyaz veya roze şarap yıllanmaz. Yine de gündelik şarapları muhafaza etmek için de bu koşulları yerine getirmeniz gerekir. Şarabı yıllandırmak için birçok koşulun sağlanmış olması gerekir. Öncelikle şarabın yapıldığı üzümün cinsi ve üzümün toplandığı mevsimin koşulları bu durumu etkilemektedir. Uygun şarabı seçmezseniz yıllar sonra bozuk bir şarapla karşılaşabilirsiniz. Doğru şarabı seçtiğinize emin olduktan sonra saklama koşullarını yerine getirmeniz gerekir.

Şarap ortam koşullarından oldukça fazla etkilenen bir alkollü içkidir. Ortamın ısısı ve nemi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ışık ve ses yani titreşimlerin şarabı etkilediğini unutmamak gerekir. Hatta şarabın bulunduğu ortamın ruh halinden etkilendiğini düşünenler de var. Şarabın yaşayan bir içki olduğunu düşünmemek elde değil. Şarap konusunda çoğu kişi şarabın doğduğunu, geliştiğini, olgunlaştığını ve öldüğünü söyler. Şarabın yıllandıkça güzelleştiği görüşü, pek çok kişiyi şarap saklamaya itmiştir. Ülkemizde son yüzyılda yaygınlaşan yıllandırmak için üretilmiş şarap yapımı, bu konuyu tekrar gündeme getirmiştir. Fransa ve İtalya’nın farklı bölgelerinde uzun yıllardır saklanan şarapları görmek mümkün. Fiyatları oldukça yüksek olan bu şaraplar neredeyse 100 yıllık uykuya yatmış durumdalar. Eskiden fıçılarda saklanan şaraplar artık zarif cam şişelerde saklanmaktadır.

Eski zamanlardan bu yana şarapların mahzenlerde saklanıp yıllandırıldığını duymuşsunuzdur. Günümüz koşullarında bu tarz uygun ortamları bulmak oldukça zor. Bu yüzden evlerimizde şarap saklarken oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Öncelikle ortamın ışık almadığından emin olmalısınız. Ayrıca sabit bir ısıda kalmasını sağlamalı, gürültüden uzak tutmalısınız. En ideal ısının 12-15 derece arasında olduğu söylenir. Şarabı saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de ortamın nem oranıdır. Nem oranını %75 civarında tutmalısınız. Ortamın ısısının fazla olması şarabınızın bozulmasına sebep olabilir. Evlerimizde kullandığımız buzdolabı şarap yıllandırmak için uygun koşulları sağlamamaktadır. Evin serin ışık almayan bir köşesini tercih edebilirsiniz. Fakat bu doğru koşulları yaratmak için oldukça zor olacaktır. Bu köşeler kısa bir süre bekletmek için kullanılabilir. En kolay yol ise, şarap saklamak için üretilmiş dolapları satın almak olacaktır.

Bir diğer en önemli detay ise şarabı saklarken mutlaka şişeyi yan koymanızdır. Şarabın mantar kapağı devamlı ıslak kalmalıdır. Kapağın kuruması şişenin içine hava geçişini kolaylaştırarak şarabınızın bozulmasına sebep olacaktır. Şarabınızın mutlaka hava almaz bir şekilde kapandığına emin olmalısınız. Bunun için mantar tıpa kullanmak en doğru yol olacaktır.

Şarap saklamak için özel olarak üretilmiş dolapları özel markalarda bulabilirsiniz. Bu dolaplar hem ortamın nemini hem de sıcaklığını kontrol ederek daha güvenli bir yol izlemenizi sağlar. Şarap şişelerini yan bir şekilde yerleştirerek uzun yıllar şişelerinizi saklayabilirsiniz.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here