Ana sayfa Dünya Mutfağı Fas Yemekleri FAS MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

FAS MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

3634
0

Başlangıç yemeği olarak Harira (koyun etli, nohutlu çorba) genelde tercih edilmektedir. Harira, geleneksel olarak Ramazan’da iftarda içilir. İyi bir Harira’nın içinde kuzu eti ile nohutun yanı sıra, limon ve kişnişle birlikte pek çok baharat ve pirinç, erişte, haşlanmış yumurta, hatta hurma bile bulunur. Meşui (kuzu çevirme) de taşrada yapılan festivaller sırasında ya da rustik restoranlarda ateşte çevrilerek pişirilen geleneksel yemeklerden biridir.

Fas Mutfağı’nın en ünlü yemeklerinden bir diğeri de Pastilladır. Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu börektir. Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve özel günlerde yapılır. Bu özel tatlı börek, çekilmiş badem, kuru üzüm, tarçın, bal, maydanoz ve güvercin veya tavuk eti ile yapılır.

Adını içinde servis edildiği huni biçimindeki dikkat çeken toprak kaptan alan Tajin (güveç), kuru erik ve bademlerle pişirilmiş yumuşak sığır eti;kuru üzüm ve tatlı soğanla pişirilmiş kuzu eti;salamura limon ve zeytinli tavuk ya da domates, soğan, patates, kişniş, dereotu ve başka otlarla doldurulmuş balık biçiminde olabilir. Geleneksel olarak bir toprak kabın içinde,mangal ateşine gömülerek pişirilen Tajin, günümüzün modern restoranlarında daha farklı şekillerde hazırlanmaktadır.

Fas’ın temel gıda maddelerinden olan irmiğin buharda pişirilmesiyle elde edilen Kuskus, üzerinde çeşitli sebzelerle ya da kuzu etiyle beraber servis edilir. Kuskus bizim ülkemizde bilinen yuvarlak makarnalar değildir. Kuskusun ana maddesi irmiktir. Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile çalışarak özel bir yöntemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler. En iyi kuskus en ince olandır ve Kuskus baş yemektir. Geleneksel olarak cuma günleri hem fakir hem zengin sofralarında mutlaka yerini alır. Dışarıdan bakıldığında hepsi aynı görünse de kuskusun çok farklı hazırlanış biçimleri vardır.

Cornes De Gazelle (yer fıstığı ve tarçınla doldurulmuş büyük ay çörekleri) gibi tatlı hamur işleri, Kimyon ve kişnişle çeşitlendirilmiş kuzu kıymasından yapılan ve mangal ateşinde pişirilen Kefta (köfte), dana ya da kuzu etinden yapılan, baharatlı Merguez, Kuzey Afrika sucuğu ve çeşitli malzemelerle doldurulup kızartılmış leziz Ragaif Böreği de Fas mutfağının favori lezzetlerindendir.

 

Fas lezzetlerinin çeşitliliği sokak satıcılarının ürünlerine de yansımıştır. Sipariş üzerine soyularak sunulan Frenkinciri, taze kavrulmuş nohut ya da kepçeyle servis edilen kimyonlu suya yatırılmış salyangoz ise en ilginçleridir. Deniz tuzu serpilmiş taze patates kızartması ve kızartılmış tatlı hamur işleri de sokak lezzetlerinin başında gelmektedir.

Fas tatlıları genel olarak Osmanlı, Suriye ve Lübnan kökenlidir. Tüm Arap ülkelerinde olduğu gibi burada da hurma ve badem çokça tüketilir ve tatlılara malzeme olarak girmektedir. Fas’ta içi badem ezmesi dolu olan Kaab El Ghzal adlı kurabiye en sevilenler arasındadır. Bunun dışında üzerine bal dökülerek yenen kurabiye çeşitleri de vardır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here