“Dünya yüzünden geniş bir ili, göz alıcı büyük yapıları her yerden aranan eşyası, birçok mezraları, bolluk ve verimliliği, bitimsiz yiyecek ve içecek pınarları ve ırmaklarıyla burası ‘Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’dır.” (Evliya Çelebi)
Tarihi İpek Yolu güzergâhının önemli duraklarından Gaziantep, binlerce yıldır pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış ve bu kültürleri harmanlayarak kendisine özgü bir kültür yaratmıştır. Farklılıkların bir araya gelmesiyle zenginleşen Gaziantep kültürünün en iddialı olduğu alan ise yemek kültürüdür. Zira Gaziantep mutfağı yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada parmakla gösterilecek türden bir hayranlık uyandırır. Gaziantep’in bu başarısında geçmişin getirdiği birikimin olduğu kadar doğasının cömertliği ve insanlarının özverisinin de payı büyüktür. Zira Gaziantep mutfağının altın kuralı, yerel ve kaliteli malzemeleri kullanmak, el işçiliğini ön plana çıkarmaktır. Özetle Gaziantep mutfağında üretilen yemekler titizliklik gerektiren bir işçiliğin ürünüdür.
Yaklaşık 250 özgün çeşidin bulunduğu Gaziantep mutfağı, et ağırlıklı bir mutfaktır. Daha çok koyun eti tüketilir. Mutfağın başlıca özelliği çok sayıda kebap çeşidini barındırmasıdır. Öte yandan Gaziantep yemek kültürünü yalnızca kebaptan ibaret sanmak büyük bir hata olur. Nitekim Gaziantep, sebze ve meyvelerin de kullanıldığı; dahası baharat ve yoğurdun büyük bir rol oynadığı bir mutfak geleneğine sahiptir. Yemekler bölgeye özgü bir gelenekle bol yağlı yapılır ve yağın yemeğin lezzetini etkileyen önemli bir unsur olduğu düşünülür. Salça ve salçanın kalitesi de Gaziantepliler için büyük önem taşır. Nar ekşisi gibi soslar tariflerde bolca kullanılır. Bulgur, pek çok yemeğin etten sonraki en önemli malzemesidir. Patlıcan, kabak, biber, acur gibi kurutulmuş sebzeler ve bunlarla yapılan dolmalar Gaziantep mutfağının önemli öğelerindendir. Başta lahmacun olmak üzere hamur işleri de Gaziantep sofralarında bolca yer alır.
https://www.youtube.com/watch?v=Id6DCme9b6g
Gaziantep mutfağının başarısı, UNESCO tarafından da tescillendi. Şehir, 2016 yılında örgüt tarafından gastronomi dalında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildi.