Ana sayfa Türk Mutfağı Gaziantep Yemekleri GAZİANTEP MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

GAZİANTEP MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

1493
0

Gaziantepliler çorbalara çok önem verir. Bu yüzdendir ki bu şehir birçok çorbanın ana vatanıdır. Alaca Çorbası, maş çorbası, keme çorbası, lebeniye çorbası, aşir çorbası, muni çorbası, un çorbası, ekşili kırmızı mercimek çorbası, öz çorba, katma çorbası bunlardan yalnızca birkaçıdır. Yoğurt, çorbalarda sık kullanılan bir malzemedir.

Kimilerinin çorba, kimilerinin et yemeği olarak nitelediği yuvalama ise Gaziantep mutfağının en meşhur yemeklerinden biridir. Ramazan bayramlarının geleneksel yemeğidir. Fakat diğer günlerde de sık sık tüketilir. Et, nohut, yoğurt ve çeşitli baharatlarla yapılan yuvalamaya benzer bir diğer yemek ise şiveydizdir. Şiveydizin içinde yuvalamadan farklı olarak taze sarımsak bulunur.

Kemikli gerdandan yapılan beyran, şehrin imza yemekleri arasında yer alır. Beyran bol yağlı, ağır bir çorbadır. Ağır olmasına karşın şehirde bolca tüketilir.

Lahmacun, Gaziantep mutfağını aşarak tüm Türkiye’ye mal olmuş bir yiyecektir. Şehirde yaz lahmacunu ve kış lahmacunu olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Yaz lahmacunu, ülkenin birçok yerinde olduğu gibi maydanoz, domates, kıyma ve soğan kullanılarak yapılır. Soğuk kış günlerinde ise Gaziantepliler, bol soğan, kıyma ve nar ekşisiyle yapılan kış lahmacununu tercih ederler.

Gaziantep mutfağının bir diğer yıldızı da içli köftedir. İçli köfte Arap mutfağında Kıbbeh adıyla anılan, bulgurun hamur haline getirilip içinin kıyma, soğan, maydanoz gibi malzemeler doldurularak elde edilen bir köfte türüdür. Ülkenin birçok yöresinde farklı şekillerde yapılsa da Gaziantep mutfağı içli köftenin en iyi örneklerini sunar. Kızartma ve haşlama olmak üzere iki farklı çeşidi vardır.

Patlıcan, kabak, biber, acur gibi kurutulmuş sebzeler ve bunlarla yapılan dolmalar Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Yaprak sarma ise Gaziantep’te can erikle birlikte pişirilir. Öte yandan farklı türlerde yapılan pilavlar da sofralarda kendine sıkça yer bulur. Etli dövme, firik pilavı, loloazlı pilav, mercimekli pilav, keme pilavı bunlardan birkaçıdır.

Gaziantep mutfağının en iddialı olduğu alan, kebaplardır. Şehir sık sık ‘Kebaplar Şehri’ olarak da anılır. Gaziantep yemek kültüründe Tike Kebabı, Kıyma Kebabı, Soğan Kebabı, Patlıcan kebabı gibi klasiklerin yanı sıra cartlak kebabı, keme kebabı, yenidünya kebabı, simit kebabı gibi farklı türde kebaplarla da karşılaşmak mümkündür. Cartlak kebacı ciğerden, keme kebabı bir tür mantardan, simit kebabı ise ince bulgurdan yapılır.

Alinazik ise Gaziantep mutfağının bugün sahip olduğu ünün en önemli örneklerinden biridir. Közlenmiş patlıcan, yoğurt ve et kullanılarak yapılan yemek, Gaziantep’ten çıkmış olsa da ülkenin pek çok yerinde sevilerek tüketilir. Ayvalı taraklık da şehre yolu düşen herkesin tatması gereken bir lezzettir. Ayva ve pirzoladan yapılır.

Gaziantep, yalnızca yemekleriyle değil; aynı zamanda tatlılarıyla da adından sıkça söz ettirir. Gaziantep mutfağında en çok ilgi gören tatlı şüphesiz baklavadır. Normal kesim baklavayla karşılaştırıldığında havuç dilim baklaba daha fazla fıstık içerir. Zaten Gaziantepliler de genelde havuç dilim baklavayı tercih ederler. Sütlaç ile zerdeyi aynı kase içinde kat kat sunmak da yine Gaziantep’e özgü bir adettir.

İnce hamur arasında fıstık ve kaymak karışımının bulunduğu latmer ise Gazianteplilerin özellikle kahvaltıda tercih ettiği bir yiyecektir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here