Ana sayfa Genel GREYFURT DİYETİ

GREYFURT DİYETİ

517
0

Obezitenin artması ve kilo problemlerinin yaygınlaşmasına paralel olarak farklı şekillerde uygulanan diyetler de artmaktadır. Kilonun temel sebebi göz önünde bulundurularak popüler diyetlerdeki besin içerikleri de çeşitlilik göstermeye devam etmektedir. Her geçen gün bir yenisi eklenen bu diyetlerin arasında son zamanlarda daha da yaygınlaşan greyfurt diyeti yer almaktadır. Yüksek C vitamini içeriği, bol sulu ve lifli yapısı ve daha birçok madde yönünden zengin yapısı ile greyfurt diyeti de tereddüt edilmeden yapılmaya çalışılan bir meyvedir.

Her ne kadar ortaya çıkması 1900’lü yıllara dayanıyor olsa da aslında greyfurt diyetinin popülerleşmeye ve yaygın uygulanmaya başlanması çok da uzun bir süreye dayanamamaktadır. Her diyette olduğu gibi greyfurt diyeti de uygulanmadan önce mutlaka bir uzman tarafından kişinin kan bulguları ve fizyolojik durumu göz önünde bulundurularak yola çıkılmalıdır.

Çok eski zamanlarda orta çıkmış olmasına rağmen günümüzde hala geçerliliğini koruyor olması greyfurtun vücuttaki yağ yakımına yardımcı olan C vitaminini içeriğinde bol miktarda bulunduruyor olmasıdır. Greyfurt yanında protein ağırlıklı besin maddelerini de içeriğinde bulunduran greyfurt diyetindeki temel amaç proteinin yağa dönüştürülmeden önce bağırsaklarda yakımının sağlanmasıdır. Aynı zamanda greyfurtun bol lifli yapısı ile de bu diyet modeli uzun süreli tokluğu ve insülin seviyesinin azaltılmasını hedeflemektedir. Bunun yanında alınan proteinlerle vücuttaki yapım onarımın düzene koyulması, vücut direncinin artırılması yine hedefler arasında yer almaktadır.

 

Greyfurt diyeti uygulanması oldukça basit ve pratik bir diyettir. Diyet programının kahvaltı menüsünde şekersiz kahve, 2 adet yumurta ve 2 dilim pastırma, domates-salatalık ve yeşillikli salata yer almaktadır. Öğle menüsü ise doyana kadar et ve çoban salatadan oluşmaktadır. Akşam yemeğinde de kırmızı sebzelerden ve nişastadan yoksun yeşil yapraklı sebzelerin bol bulunduğu bir sebze yemeği, doyana dek et ya da balık yer almaktadır. Aynı zamanda her 3 öğünde de ½ greyfurt ve 1 su bardağı taze sıkım greyfurt suyu bulunmaktadır. Diyetin temeli bu şekilde olsa da 14 gün, 10 gün ve 3 gün olmak üzere farklı periyotlarda uygulanabilmektedir. Seçilen periyoda göre ise diyetin içeriğinde eksiltme veya artırmalar yapılmaktadır.

 

Greyfurt diyeti uygulanması konusunda dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır. bunlar arasında yiyeceklerin pişirilip tüketilmesi, diyet boyunca günde en az 1,5 litre su tüketilmesi ve greyfurt suyuna şeker ilave edilmemesi yer almaktadır. Ayrıca hemen her diyet programında önerildiği gibi greyfurt diyetinde de diyete ek olarak düzenli spor yapılması tavsiye edilmektedir. Diyet fayda gösterse ve kilo veriminde etkili olsa da spor ile desteklenmediği sürece kalıcılığının olmayabileceği de önemsenmesi gereken noktalardan biridir. Ağır spor yapamayan bireylerde ise haftada 3-4 gün 40-45 dakikalık tempolu yürüyüş de etkili olacaktır. Ülser, gastrit, reflü gibi problemleri bulunan bireylerde greyfurt diyeti yarardan çok zarara sebep olabilmektedir. Asit içeriğinin yüksek olması sebebiyle midedeki yaraları ve tahrişleri artırabilmektedir. Mide sorunlarının ve bahsi geçen sağlık sorunlarının tetiklenmemesi için bu diyetten kaçınılmalıdır.

Tüm bunlara ek olarak greyfurt çeşitli ilaçlarla etkileşime girdiğinden dolayı diyetin uygulanmasından önce mutlaka doktor ve diyetisyen ile görüşülmesi gerektiğini hatırlatmakta büyük fayda vardır. Özellikle kemoterapi tedavisi gören bireylerde greyfurt kullanımı önerilmemektedir. Zaten bu bireylerin diyet yapması da sağlıklı karşılanmamaktadır. Bunun yanı sıra greyfurtun etkileşime girdiği ilaçlar arasında kolesterol ilaçları da yer almaktadır. Dolayısıyla her ne kadar kısa zamanda fazla kilo verimi kişilere cazip gelse de önemli olan bu durumun sağlığın iyiye götürülerek sağlanması gerektiğidir.

 

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here