Türk mutfağında çok ayrı bir yere sahip tahin. Sabah kahvaltıda pekmez eşiğinde ve mezelerde kullandığımız tahin, yemeklerimizin de içine girdi. Tahinin, susamın kabuklarından ayrılarak ezilmesiyle elde edildiğini biliyor muydunuz? Veganlar tarafından da oldukça tercih edilen bu besin özellikle Orta Doğu ülkelerinin gözdesi. Yüksek oranda sağlıklı yağlar ve amino asit deposu tahin, aynı zamanda vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Araştırmalar, tahinin kan basıncını ve kolesterol seviyesini düzenlediğini, başta menapoz evresindeki kadınlar için hormon dengesinin düzelmesinde yardımcı olduğunu gösteriyor. Tüm bunların yanı sıra cilt sağlığını pozitif yönde etkilediği de bilinenler arasında. İşte tahini yemeklerimizde kullanabileceğimiz 5 tarif sizlerle.
EV YAPIMI TAHİNLİ SOS
Tariflerimizin yıldızı tahin olacaksa, onu evde yapmayı öğrenmek istemez miyiz? Yapımı oldukça basit ve pratik olan tahinli sosu tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz. O zaman sizi şöyle alalım.
MALZEMELER
- 1-2 diş sarımsak
- ½ çay kaşığı tuz
- ½ fincan susam
- ½ fincan taze sıkılmış limon suyu
- ¼ fincan soğuk su (Kıvama göre miktar değişebilir)
- 1 su bardağı sapından ayrılmış maydonoz (İsteğe bağlı)
Yapılışı
Sarımsak ile tuzu havanda macun haline gelene kadar ezin. Ezilmiş sarımsak, susam ve limon suyunu rondo yardımıyla pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kalınlaşmış bir macun ortaya çıkacaktır. Biraz su ekleyin ve tekrar karıştırın. Arzu edilen kıvama gelinceye kadar su eklemeye devam edin. Salata ve benzerleri için kullanacaksanız biraz seyreltebilirsiniz fakat dipsos yapacaksanız koyu kıvamda olmalı. Karışımı servis kâsesine aktarın ve dilerseniz üzerine maydanoz koyun. Afiyet olsun.
TAHİNLİ YEŞİL SALATA
Bu salata özellikle veganlar ve yeşil severler için muazzam bir tarif. Hepsinin üzerinde sağlam bir vitamin deposu olan bu salata sofralarınıza renk katacak.
MALZEMELER
- ½ fincan siyah pirinç
- 2 bardak lahana
- 1 kabak
- 1 bardak kiraz domates
- 1 bardak haşlanmış nohut
- 1 avakado
- 1 fincan yeşil fasulye
- ¼ fincan tahin
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Limon suyu
- Yaklaşık ¼ su bardağı su
- Tuz, karabiber
Yapılışı
Siyah pirinci pişirin ve bir kenara koyun. Küçük bir kâseye tahin, zeytinyağı, limon suyu, su, tuz ve karabiberi koyarak karıştırın. Bu salatanın sosu olacak. Lahana, kabak, domates avakado ve yeşil fasulyeyi doğrayıp dilimleyerek büyük bir tencereye koyun, kaynatın. Hepsini süzün ve salata kâsesine koyun. Soğuması için bekleyin ve sosu üzerine dökün. Sosun her bir parçaya bulanmasını sağlayın. Ardından küçük kâselere bölün ve limon dilimleriyle servis yapın. Afiyet olsun.
TAHİNLİ BROWNIE
Brownie’yi kim sevmez? Bir bardak kahvenize eşlik edecek bu tahinli brownie’ye bayılacaksınız.
MALZEMELER
- 1 bar %60- %70 kakaolu çikolata
- ½ fincan + 1 yemek kaşığı tahin
- 1+ ½ fincan un
- 1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 su bardağı toz şeker
- 2/3 fincan portakal suyu
Yapılışı
Fırını 180°C’ye önceden ısıtın. Çikolatayı bir tencerede benmari usulü eritin. Bu arada, tahin ve portakal suyunu büyük bir kapta karıştırın. Erimiş çikolatayı ve toz şekeri ekleyin. İyice karıştırın. Un ve kabartma tozunu karışıma atın ve tekrar iyice karıştırın. 20 santimetre çapında bir tepsiyi yağlayın. Karışımın her tarafa eşit yayıldığından emin olun. 15-20 dakika boyunca pişirin. Küçük kareler şeklinde keserek servis yapın. Afiyet olsun.
TAHİNLİ KURABİYE
Gevreğimsi yapısıyla ve lezzetiyle beş çaylarının gözdesi olacak bir tahinli kurabiyeye kim hayır diyebilir ki? İster sütle ister çayla güzel bir ikili olmaları mümkün.
MALZEMELER
- 2 fincan un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- ½ çay kaşığı tuz
- ¾ fincan tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
- ¾ fincan şeker
- 3 yemek kaşığı bal
- ¾ fincan tahin
- ¼ fincan susam
Yapılışı
Fırını önceden 350 ° C’ye kadar ısıtın. Un, kabartma tozu ve tuzu bir kapta çırpın. Orta hızda bir mikser yardımıyla, tereyağı, şeker ve balı 3 dakika boyunca ayrı bir kapta çırpın. Tahini bu kabın içine ekleyin ve kuru malzemeleri de ilave edin. Hamur biraz yapışkan olacak. Susamı küçük bir kaba koyun. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın ve her bir topu susama bulayın. Fırın tepsisini yerleştirirken her bir topu hafifçe üstten bastırın. 15 dakika boyunca, altın sarısı rengine dönene kadar, pişirin. Piştikten sonra tepsiyi soğumaya bırakın. Soğudukça daha gevrek bir form kazanacaktır. Soğuk bir şekilde, kurabiye kabaklarında servis yapın. Afiyet olsun.
HUMUS
Humussuz bir tahin içeriği nasıl düşünebilirdik? Şüphesiz en favori mezelerden olan humusu herkes bilmeli ve tatmalı.
MALZEMELER
- ¾ bardak kuru nohut
- ½ çay kaşığı kabartma tozu
- 3 diş sarımsak (2’si dövülmüş, 1’i rendelenmiş)
- 1 kuru kırmızı biber
- 1 defne yaprağı
- 1/3 fincan limon suyu
- Tuz
- 1 su bardağı tahin
- 1/3 su bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Nohut ve kabartma tozunu soğuk su dolu bir kabın içine koyun, 8-12 saat bekletin. Nohutu süzün ve durulayın. Ezilmiş sarımsaklar ve defne yaprağıyla birlikte büyük bir tencereye koyun. Tencereye soğuk su ilave edip orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve kaynatmaya devam edin. Süreç 45 dakika sürmeli. Nohut kabuklarından ayrılacak duruma gelmeli. Tencerenin içindeki biberi, defne yaprağını ve sarımsağı çıkarıp atın.
Rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve bir tutam tuzu mikserde karıştırın. Üzerine tahin ve ½ su bardağı buzlu su ekleyin ve pürüzsüz olana kadar işleme devam edin. Ardından nohut ve kimyon ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Humus pürüzsüz, kremamsı bir formda olmalı. Dilediğiniz kadar limonla servis edin.
Not: Humus 1 hafta önceden yapılıp buzdolabında, hava geçirmez bir kapta, bekletilebilir. Dinlenmiş humus daha lezzetlidir.