Ana sayfa Yemek Tarifleri Kolay ve Yöresel Meze Tarifleri Humus Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Humus Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

227
0

Kime ait olduğu çok uzun yıllardır tartışma konusu olan yemeklerin başında geliyor humus. Gıda tarihçilerinin araştırmalarına bakılırsa en iyi aday Lübnan, çünkü Ortaçağ boyunca mutfak kültürleri ve kullandıkları malzemeler humusun ortaya çıkmasına uygun bir zemin gibi görünüyor. Ancak diğer görüşleri savunan tarihçiler de yok değil; diğer adaylar İsrail, Mısır, Suriye, Türkiye ve Yunanistan. Her iddia birtakım tezlerle güçlendirilmeye çalışılsa da henüz humusun anavatanı hala netlik kazanmış değil ancak şunu net olarak söyleyebiliriz ki nohut en az on bin yıldır yaşadığımız topraklarda bilinen ve kullanılan baklagillerden biri. Ülkelerin birbirine dava açtığı ve “Humus Savaşları” olarak bilinen bu kimlik mücadelesinde Lübnan en ilginç girişimlerden birine imza atarak 2009 senesinde iki bin kiloluk humus hazırlamış ve “dünyanın en büyük humusu” olarak Guiness Rekorlar Kitabı’nda isminin humus ile yan yana anılmasını sağlamıştı.

İsminin Arapça olmasından yola çıkılarak Arap kültürüne ait olduğunu düşünebileceğimiz humus, temelde nohutun tahin, sarımsak, kimyon, zeytinyağı, tuz ve kırmızı biberle birleşiminden elde edilir. Avrupa ve Amerika’da daha çok cipslerin yanında servis edilen bir sos olarak popülerleşen humus, Ortadoğu ülkelerinde kahvaltılıktan ana yemeğe kadar çok daha geniş bir yelpazede kendine yer buluyor. Tarifi yöreden yöreye değişen, içerisine eklenebilecek malzemelerle zenginleştirilmeye son derece müsait olan bu lezzetli yiyeceğin tarifini ve püf noktalarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Humus Tarifi

Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • Kimyon
  • Tuz

Yapılışı:

Geceden ıslatılmış olan nohutlar, yenilenmiş suda haşlanır ve haşlandıktan sonra kabukları temizlenir. Haşlama suyu dökülmeden önce 1 su bardağı kadar ayrılır. Gerekli tüm malzemeler bir karıştırma kabına alındıktan sonra blender’dan geçirilerek pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır. Eğer kıvam koyu olduysa, daha önce ayrılan haşlama suyu ilave edilerek açılması sağlanır. Daha sonra servis tabağına alınan humusun üzerine zeytinyağı gezdirilir.

Gelelim, yapımı son derece kolay olan humusun daha da lezzetli olmasını sağlayacak püf noktalarına:

Zaman darlığı nedeniyle genellikle konserve nohut tercih ediyoruz çünkü nohutun kabuklarını ayıklamak hem zaman alıyor hem de biraz emek istiyor. Humus konserve nohutla yapılmaz diye bir şey yok elbette ama ikisi arasında ciddi lezzet farkının olduğu da bir gerçek.

Eğer sarımsak tadını keskin buluyorsanız, limon suyu içerisinde ezerek daha yumuşak bir tat elde edebilirsiniz.

Blender’dan geçirmeden önce malzemeleri karıştırma kabına aldığınızdaki cıvık görünüm sizi yanıltmasın. İçine koyduğunuz tahin ezildiği zaman katılaşacağından diğer malzemelerin miktarlarını artırmayın, aksi taktirde olması gerekenden daha katı bir kıvam elde edersiniz. Ancak onun da çaresi var; nohutun haşlama suyu, koyu olan kıvamı seyreltmek için her zaman çok işe yarayacaktır.

Kullandığınız zeytinyağının türü de humusun lezzetini etkileyen en önemli etmenlerden. Eğer çok yoğun aromalı bir zeytinyağınız varsa ve biraz seyreltmek istiyorsanız az miktarda ayçiçek yağı ile karıştırabilirsiniz.

Haşlanan nohutları soğuk suyun altına tuttuğunuzda kabuklarından çok daha kolay ayrılacaktır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here