Küba, Karayipler’de dizilmiş irili ufaklı pek çok ada ve adacıktan oluşmuş bir ada ülkesidir. Bu ada ülkesi aynı zamanda Karayipler’in en büyük ülkesi konumundadır. Küba deyince akla her ne kadar devrimci insan isimleri gelse de Karayipler’in incisi olan bu ülkenin adeta inci gibi de bir mutfağı vardır.
Küba topraklarında Küba yerlileri, Yahudiler ve İspanyollar yaşamış olup zengin burjuvaların getirmiş olduğu Afrikalı köleler bu ülkenin sakinleridir. Bugün ki Küba mutfağı İspanya, Karayip ve Afrika karışımı bir mutfaktır. Küba halkı bu 3 sihirli mutfaktan birer parça alıp kendilerine ait bir melez ama lezzetli, bol soslu ve taze meyveli bir mutfak oluşturmuşlardır. Bölgede Meksika mutfağından da bazı esintiler de vardır. Acı sos ve Meksika’ya ait minik siyah fasulyelerden yapılan yemekleri ve salataları bunu bir örneğidir.
Domuz etli yemeklerinin yanında siyah fasulye ve mısır çokça tüketilmektedir. Ayrıca bu yemeklerde İspanyol mutfak kültürünün etkisiyle bolca domates sosu, tropikal iklime ait meyve sosları ve Kübalıların özel peynirinden yapılan soslar sıkça tercih edilmektedir.
Baharatın bol kullanıldığı bu mutfakta tatlıları hariç her yemekte sarımsak kullanılmaktadır. Adeta bağımlılık derecesinde bir kullanımı vardır sarımsağın. Bu yüzden Kübalıların yemekleri keskin ve hoş kokulu olarak bilinir.
Kübalılar et yemeklerinin yanı sıra balık yemekleri ile de öne çıkmaktadır. Okyanus ülkesi olması sebebiyle ülkede balıkçılık hayli gelişmiştir. Deniz ürünlerinin geniş kullanım alanı sebebiyle sahil kenarı lokantaları,canlı balık pazarları gibi mekanlar ve son derce lezzetli balıklı tarifler Küba mutfağını süslemektedir.
Kübalılar alkollü içecek de yüksek oranda kullanıma sahiptirler. Tropikal bir iklimi olan Küba sıcaklardan dolayı alkollü içeceklerini soğuk olarak tüketirler. Yaz günü buz gibi Mojito gibi içkiler Kübalıların vazgeçilmezlerindendir. Ayrıca Rom da bu ülkenin vazgeçilmez içecekleri arasındadır. Şeker kamışından damıtılarak yapılan Rom festival ve partilerin vazgeçilmezleri arasındadır. Ayrıca yemeklerin yanında içtikleri Bucanero isimli biraları da ünlüdür.
Kahve kültürünün de geliştiği bu ülkede kahve üretimi ihraç edilecek kadar yüksektir. Bundan ötürü ülkede kahvenin yeri ayrıdır.Kahveyi genelde şekerli olarak tüketen Kübalılar kahvaltıda tüketmeleriyle bilinir.Ayrıca tatlıların yanında tüketilen kahve aynı zamanda misafirlerine ikram ettikleri içeceklerin başında yer almaktadır.
Küba’da fast food olarak hamburger, pizza gibi yemeklerin yerini sandviçler almış durumdadır. Ekmek arası jambon, domuz ve tavuk eti, peynir ve omlet gibi seçenekler mevcuttur. Ayrıca ekmek arası kızarmış küçük balıklarda sıklıkla tüketilen lezzetler arasındadır.
Küba’da mutfak çok çeşitlidir ve aynı çeşitlilik süt ürünlerinde de geçerlidir. Sandviçlere koydukları leziz Küba peynirini eriterek jambonu üzerinde yemektedirler. Ayrıca Fransa’da kine benzer taze otlu peynirlerde ülkede sıklıkla tüketilmektedir.
Kübalılar için şeker kamışı ve muz çok anlam ifade eder. Hatta Türkiye’de muz cipsi olarak bilinen bu Küba yemeği Kübalıların geleneksel yemeğidir. Ülke çapında en çok sevilen tatlıdır. Yapımında iki kez kızartma işlemi uygulanır bu yüzden biraz tuzlu bir tada sahiptir. Bu tadı gidermek için Kübalılar bunu avokado veya mango sosuyla yemeyi tercih ederler. Kübalıların sütlü tatlı konusunda da önemli tarifleri vardır. Özellikle her köşe başında satılan Hindistan cevizli dondurma özellikle Hindistan cevizinin içinde servis edilir.
Ülkede tatlı olarak şeker kamışı ve pirinç geniş yer tutar. Bu mutfakta pirinçle yapılabilecek her tatlı mevcuttur. Puding çeşitleri, muzlu, pirinç patlağı gibi lezzetler Karayiplerin incisi bu ülkede sıklıkla tüketilmektedir. Ayrıca alkollü içecekler konusunda zengin bir ülke olan Küba’da alkollü bazı kekler de sofralarda yer almaktadır.