Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi Niğde ilinde yöresel lezzetler bulunmaktadır. Kendine has yemekleriyle çoğu şehirden ayrılan Niğde’nin sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılara kadar zengin bir mutfak kültürü vardır. Bulunduğu coğrafyanın da bu duruma katkısı büyüktür.
Niğde ilimizde halkın temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bunun dışında ilde elma ağaçlarının sayısı ülke sırlamasında da en başta yer almaktadır. Elmadan birçok tatlı ve yemek yapılmaktadır. Ülkedeki patates üretiminin ise %25’lik bölümü bu ilde üretilmektedir. Patates ile yapılan tarifler de mutfağı süslemektedir.
Bağcılık Niğde’de önemli yer tutar ve bu durum üzüm yetiştirme açısından önde gelen illerden olmasını sağlar. Bunun yanında her çeşit üretimde verim seneden seneye artmaktadır. Bölgede bağlarda yetişen üzümlerden hazırlanan pekmez, kışın soğuğunda insanlara direnç kazandırmaktadır. Önemli bir besin olarak yerini sofralarda almaktadır.
Yemekleri et ve sebze ağırlıklı olarak hazırlanan Niğde’nin kendine has bir mutfak kültürü vardır. Kuzu eti yemeklerde kullanılmaktadır. Bunun dışında kışlık için kabak, biber vb. yiyecekler kurutulmaktadır. Tüm köylerinde ve merkezde birçok yerde kışlık ekmek yapımı da oldukça sık olarak yapılmaktadır.
Kışa hazırlık geleneğini her daim sürmekte olan şehrin özellikle kırsal kesimlerinde sonbaharda kesilen hayvan etleri parçalara ayrılarak etlik adı verilen kuru et hazırlanmaktadır. Burada kıyma kavrulur, sızgıt adı verilen iri kuşbaşı et kavurması hazırlanır ve sucuk, pastırma gibi ürünler ortaya konulur. Bunun dışında tarhana ve ekmek yapımı Niğde’de geleneksel olarak sürdürülmektedir. Rumeli göçmenlerinin getirdiği yemeklere de bu mutfakta rastlanmaktadır. Tepsi ekmeği ve Kapama Rumeli göçmenlerinin getirdiği yaygın lezzetlerden bazılarıdır.