Rize yöresinin mutfağında kullanılan ham maddeler; mısır (mısır unu), kara lahana, fasulye, kabak gibi ürünlerdir. Ancak Karadeniz denilince akla ilk gelen ürünlerin arasında deniz ürünleri bulunmaktadır ve bunun etkisi de Rize mutfağına da yansımıştır. Kıyı kesimlerinde balıkçılığa önem verilir. Hamsi ise bu ürünlerin başında gelmektedir.
Hayvansal gıdalar da (et ve süt ürünleri) Rize mutfağını zenginleştiren unsurlardır.
Rize’de yılın büyük bölümü hava kapalı ve yağışlı geçmektedir ve bu sebeple yiyeceklerin güneşte kurutulup saklanması pek mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla yapılan yemekler de bu duruma göre değişmektedir. Salamura ve turşu yapımı ise ön plana çıkar.
Karadenizin doğu kıyılarında yaygın miktarda bulunan fındık ağacı Rize ilinde elverişli yetişme alanı bulamamıştır, bununla birlikte fındık üretimi yalnızca Fındıklı, Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yapılmaktadır.
Mandalina, portakal gibi turunçgillerin yanında elma, armut, dut gibi meyveler de çok tüketilen ürünler arasında yer almaktadır.
Haşlama, laz böreği, iç yağlı patates, çırpma, koz kaldıran, ‘’pepeçura’’ denilen pelte, ‘’mıhlama’’ , kaymaklı höşmer yöresel yiyeceklerden birkaçıdır.
Kaymaklı höşmer; kaymağa mısır unu vurulup karıştırılıp kaynatılmasıyla yapılmaktadır.
Sade ve yağ ile karıştırılmak suretiyle ekmekle yenen minci peyniri de Rize lezzetlerinden biridir. En çok ekilen tahıl ürünlerinden olan mısırın iri parçalarına bölünenlerine korkoto denilmektedir. Korkotonın bol suda pişirilmesi, içine tereyağı ve ayran eklenip piştikten sonra tereyağında salçanın ezdirilip üzerinde gezdirilmesiyle çorba yapılmaktadır. Bunun yanında fasulye çorbası, hopi çorbası, pancar çorbası, kabak çorbası, mısır çorbası, ısırgan çorbası da sık yapılan yöre çorbaları arasındadır.
Rize’de Türk mutfağının Karadeniz bölgesine ait birçok zenginliğini görmek mümkündür fakat genellikle balık ve sebze ağırlıklı bir sofrası vardır. Lahana haşlaması, ezme lahana, lahana roktikosu , lahana çorbası, karalahana sarması, mısır yarmalı aş sarması, mıhlama, pancar döşemesi, kabak sütlisi, kabak felisi ve pazının yağda kavrulmasıyla yapılan tavali bu zenginlikler arasında yerini almaktadır.
Rize’de ekmek çeşitliliği de bulunmaktadır . Mısır ekmeği, bileki ekmeği, saç ekmeği, golit ekmeği bunlara örnektir.
İncir reçeli, elma reçeli, üzüm reçeli yörede tüketimi ve yapımı fazla olan reçellerdendir.