İSOT: Acıya düşkünlüğü ile bilinen Urfalı yemeklerinin olmazsa olmasıdır. Şanlıurfa da yöreye özgü hale gelmiş olan kurutulmuş biberin adıdır. Diğer bir deyişle yeşil biber ve kırmızı biberin genel adıdır.
Kuru İsot; kırmızıbiberin kurutulup dövüldükten sonra içerisine azar azar zeytinyağı katılmasıyla küçük pullar halinde elde edilen bir mamüldür. Vitaminlerce de zengin, iştah açıcı bir biber mahsulü olarak görülür.

TARHUN: Ortadoğu kökenli bir ot’dur. Acımsı bir tadı vardır. Et ve bazı tip soslarda kullanılmaktadır. Urfa başta olmak üzere Ankara, Erzurum ve Gaziantep de yetiştirilmektedir.

ZAHTER: Ortadoğuya has bir kahvaltılık ve susam, çekilmiş karpuz çekirdeği, çekilmiş sarı leblebi, diş kekik, pul biber, tuz, kimyon ve sumak karışımı bir baharattır. Geleneğe göre; ekmek önce zeytinyağına sonra zahtere batırılarak tüketilir.

NAR EKŞİSİ: Nar suyu içerisindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun uçurulmasıyla elde edilen bir mamüldür. Mayhoş ve tatlı bir tadı vardır, balzamik sirkeyi andırmaktadır.
YARMA: Çorba ve soğuk yemekler içerisinde kullanılan bir buğdaydır.
URFA YAĞI: Şanlıurfa’da doğal şartlarda beslenen koyunların sütlerinden elde edilen tereyağının damıtılması ile elde edilmektedir.
Sahip olduğu şöhret Türkiye genelindedir. Yöre de yapılan; baklava ve diğer tatlılar ile birlikte yemeklerin yapımında bu yağlar kullanılır. Yemeğe kattığı kokusu, rengi ve lezzeti nefistir.
