Ana sayfa Genel Siirt’in En Güzel Lezzetleri Kadınlar Pazarı’nda

Siirt’in En Güzel Lezzetleri Kadınlar Pazarı’nda

480
0

İstanbul gezmekle bitmiyor. Tarihi çarşılarından doğal güzelliklerine, müzelerinden birbirinden renkli semtlerine kadar görülecek çok yeri var. Ama son dönemde popüler hale gelen çarşılar arasında Kadınlar Pazarı’nın yeri de ayrı. Adına ne kadar ‘’Kadınlar Pazarı’’ dense de kendisi bir nevi Siirt pazarı aslında. Burada başta Siirt olmak üzere Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Bitlis gibi şehirlerin yöresel yiyeceklerini, kültürel esintilerini sanki bir sergi geziyormuş gibi görmek ve hissetmek mümkün çünkü.

Bizler de Fatih ilçesinde Güneydoğu Anadolu’nun ruhunu yansıtan bu pazarı bu yazımızda mercek altına aldık. Kadınlar Pazarı ile Siirt mutfağını daha yakından tanıyalım istedik. Gelin birlikte tarihinden isminin anlamına ve içeriğine kadar tüm yönleriyle inceleyelim bu pazarı. 😊

Kadınlar Pazarı kebaplarıyla ünlüdür.

Adı Neden Kadınlar Pazarı?

Kadınlar Pazarı’nda hemen hemen hiç kadın esnaf bulunmamaktadır. Aslında bu durum kafalarda isminin neden Kadınlar Pazarı olduğunu sorusunu uyandırmaktadır. İsmi ile ilgili bulunan üç ayrı rivayet vardır.

Rivayetlerden ilki, adının Osmanlı zamanında bölgenin İstanbul’da kadın kölelerin satıldığı yer olmasından geldiğidir. O dönemlerde esirciliğin başkenti olarak İstanbul gösterilmektedir ve bugünkü Kadınlar Pazarı’nın olduğu yerde o dönemde kadın esirler satılmaktadır. Dolayısıyla adı da bu yüzden Kadınlar Pazarı’dır.

Adını eski dönemlerde bölgede çoğunlukla kadınlar satış yaptığından dolayı aldığı da bir başka rivayettir. Eski zamanlarda zenginlere satılamayacak olan meyve ve sebzeler yoksul kadınlar tarafından farklı bölgelerde satılırmış. Rivayete göre farklı yerlerde bu ürünleri satan kadınlar son olarak ürünlerini bugünkü Kadınlar Pazarı yerinde satmaya başlamış. 

Bir başka rivayet de eski zamanlarda bu bölgede sadece kadınların alışveriş yapmasından dolayı çarşının isminin Kadınlar Pazarı olduğudur. İstanbul’da yaşayan kadınlar bu bölgeyi güvenilir bulduğundan alışverişlerini de bu bölgede yaparlarmış. O zamandan bugüne de adı Kadınlar Pazarı olarak kalmış.

Kadınlar Pazarı’nın Tarihi

Oluştuğu zamanlar 1900’lü yıllara dayanan Kadınlar Pazarı Zeyrek-Çırçır yangını sonrasında yapılan çalışmalarla düzenlenmiştir. İlk zamanlarda bir sokak ve bir meydandan oluşması planlanmıştır. Bozdoğan Kemeri’nden Zeyrek’e kadar uzanan cadde üzerinde yerleşmiştir. İsmi pazar olarak geçse de aslında daha çok çarşıya benzetilmektedir. Çoğunlukla Siirt esnafının bulunması o yörenin kültürünü yaşamak ve öğrenmek isteyenler için bir avantaj oluşturmaktadır. Aynı zamanda birbirinden farklı lezzetleriyle de her zaman yoğun kalabalığını korumaktadır.

Kadınlar Pazarı’nın en meşhur lezzetlerinden biri Perde Pilavı’dır.

Kadınlar Pazarını Bu Kadar Meşhur Yapan Ne?

Kadınlar Pazarı New York Times’ın belirlemiş olduğu bir listeye girmeyi başarmıştır. Avrupa’daki En Gözde 12 Cadde Listesi’’ adındaki bu listeye girmek Kadınlar Pazarı’nın ne denli meşhur olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Ancak nasıl bu kadar meşhur olduğu bir merak konusudur. Buna cevaben aslında birçok seçenek sıralanabilir. Bu cevaplar arasında çarşının büyük bir kısmında bulunan lokantalar önemli bir yer oluşturmaktadır. Güneydoğu Anadolu mutfağının birbirinden güzel yemeklerinin adeta sergilendiği bu yer gelenleri kendine hayran bırakmaktadır. Büryan Kebabı, Perde Pilavı, İçli Köfte ise buradaki inanılmaz lezzetlerden sadece birkaçıdır. Yemeklerin uygun fiyatlara satılıyor olması da pazarın çok sevilme ve tercih edilme sebepleri arasındadır.

İstanbul’un en kalabalık ve işlek semtlerinden biri olan Fatih’teki bu pazarı meşhur kılan bir diğer özelliği de konumudur. Ulaşım açısından kolay erişilebilir olması, başta Siirtliler olmak üzere herkesin rahatça gelebileceği bir noktadadır.

Kuruyemiş fiyatları günümüzde ne kadar artsa da Kadınlar Pazarı’nda bu durum görülmemektedir. Fiyatların uygunluğu ve çeşitliliği hem konuk sayısını hem de satışları bir hayli artırmaktadır.

Ürün çeşitliliği, esnafın içten oluşu da Kadınlar Pazarı’nı ayrıcalıklı kılmaktadır. Burası, yöresel ürün çeşitliliğiyle çok tercih edilen bir pazar haline gelmiştir. Rahatlıkla tadılabilen peynir, et, balık gibi ürünler bu pazarı diğerlerine göre daha tercih edilir kılmıştır.

Sadece ürünleri ile değil mimari yapısı ile de dikkatleri üzerine çeken Kadınlar Pazarı sırf bu sebeple bile tercih edilmektedir. Ağaçlandırma çalışmaları ve restorasyonlar ile ününe ün katmaya devam etmektedir.

Kadınlar pazarı hem mimari, hem coğrafi, hem sosyal, hem de kültürel açıdan gidenlerin gönlünü fethetmiş ve ünü her geçen gün artar hale gelmiştir.

Kadınlar Pazarı’nda mutlaka İçli Köfte de tatmalısınız.

Kadınlar Pazarında Yöresel Yemekler

Özellikle Siirt mutfağından birçok esinti yansıtan ve Siirt mutfağını daha yakından tanımanıza zemin oluşturan Kadınlar Pazarı’ndaki yöresel yemekleri incelemeye geldi sıra…

Büryan Kebabı: Kuzu ve oğlağın havada asılı halde pişirilmesi ile yapılan, pide ile servis edilen bir yemektir. Yemek 2,5 metreye ulaşan kuyularda pişirilmekte olduğundan yoğun ve lezzetli bir tada sahiptir. Siirt yöresinde kahvaltıların vazgeçilmez kebabıdır.

İçli Köfte: Her ne kadar uzak olduğumuz bir lezzet olmasa da Kadınlar Pazarı’ndaki içli köfte bambaşka bir lezzete sahiptir. İnce hamuru ve bol malzemesiyle Siirt mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yerini almaktadır.

Perde Pilavı: Dış kısmında kıtır kıtır hamur; içinde kavrulmuş badem, dolmalık fıstık, didiklenmiş tavuk, kuş üzümü ve çeşitli baharatlarıyla iştah kabartan bir lezzettir. Siirt’in meşhur yemeği olan Perde Pilavı mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yerini almaktadır.

Siirt Otlu Peyniri: Siirt’in yüksek kesimlerinde bulunan yaylalarda otlayan hayvanlardan elde edilen süt ve Pervari ilçesinin sirik adı verilen otunun karıştırılmasıyla yapılır. Pazardaki yöresel ürünler arasında yer alan bu otlu peynir Siirt’in en sevilen lezzetlerinden biridir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here