Ana sayfa Türk Mutfağı Sivas Yemekleri SİVAS MUTFAĞINDA SIK KULLANILAN MALZEMELER

SİVAS MUTFAĞINDA SIK KULLANILAN MALZEMELER

2930
0

EVELİK: Çobandeğneğigiller ailesindendir. Efelek, düvelek, ılabada, ılıbıdı, alabada gibi cinsleri  vardır. Ekşi olmayan cinslerin yaprakları Anadolu’da yaygın bir şekilde sarma şeklinde yenir ve efelik, evelik gibi, isimlerle anılırken ekşi yapraklı cinsleri kuzukulağı ismiyle bilinir.

DÜĞÜRCEK: Çok ince bulgura verilen isimdir.

MADIMAK: ilkyaz aylarında kırlarda kendiliğinden yetişen, yeşil yapraklı, ıspanak gibi yenilebilen bir ot türüdür. Sivas için çorba ve yemeklerin vazgeçilmezidir.

Madımak Otu

GELİN PARMAĞI: Bir ot türü olan gelin parmağı kaya çatlaklarında, taş aralarında ve duvarlarda yetişir. Doku itibari ile çok nazif ve zarif bir ottur. Salatası, yumurtalı kavurması oldukça meşhurdur.

NİVİK (LİVİK): Sivas ilçe ve köylerinde livik veya nivik olarak bilinen bu bitki, başka yörelerimizde
de yetişir. Livik, türleri zehirli olan Araceae familyasına mensuptur. Sivas halk mutfağında yemekleri özen ve dikkatle yapılan bir bitkidir. Sivas’ın Şarkışla ve Gemerek ilçelerinde de livik bitkisine;Çalı Pancarı, Gâvur Pancarı ve Deli Ot gibi adlar verilir. Oldukça faydalıdır. Haşlanmış livik suyu, diş etlerini kuvvetlendirmek için gargara olarak kullanılır. Bağırsak parazitlerini düşürür. Aynı zamanda lohusaların sütünü arttırır. Bunun için yemeğinin yenilmesi yeterlidir.

TELLİCE: Bir mantar türüdür. Tellice, saçaklı, çam mantarı, püsküllü, darak dişi diye de anlandırılır farklı bölgelerde.

PESKÜTAN: Ekşiyen ayran, ateş üzerinde bir müddet karıştırılarak iyice ısıtılır.  Ateşten indirdikten sonra içerisine taze ve soğutulmuş bir miktar daha ayran eklenir . Elde edilen karışım tuzlanarak keseler içerisinde soğumaya bırakılır. İçerisindeki acımtırak su süzülüp, bir yoğurt kıvamını aldığında kaplara konulur. Bu şekilde hazırlanan yoğurdun adıdır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here