Ana sayfa Dünya Mutfağı Suriye Yemekleri SURİYE MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

SURİYE MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

7092
0

Suriye mutfağı, İslamiyet dönemi başladıktan sonra, Suriye’ye yerleşen medeniyetlerin, özellikle Osmanlı Türkleri, Abbasiler ve Faslıların kültürlerinin, etkisinde kalmıştır. Lübnan ve Filistin mutfakları ile birçok açıdan benzerlik göstermektedir. Yerel baharatlarını Avrupa mutfağı ile birleştiren Arap mutfaklarının temsilcisi olarak değerlendirilmektedir.

Başlıca tarım ürünleri; arpa, buğday, yulaf, bulgur ve mısırdırVişne, kayısı, şam fıstığı üretimi fazladır. Karpuz, elma, nar, patlıcan, domates ihraç edilen ürünlerin başında gelmektedir. Kekik, sumak, kimyon, tarçın, karabiber, kakule,kişniş gibi baharatlar acı biber salçası, nar ekşisi, tahin, zeytinyağı yoğun olarak Suriye mutfağında kullanılmaktadır. Kuzu eti, sığır eti, balık, deniz ürünleri, tavuk, yumurta, süt ürünleri, patates, zeytin, nohut ve diğer baklagiller, patlıcan, kabak ve diğer bitkiler, salatalık, domates ve kapari en sık kullanılan gıda maddeleridir.

Suriyeli aileler, özellikle perşembe akşamları yemek ortamında birlikte olmaya çalışmaktadır. Suriye’de diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi sofrada erkek ve kadınların ayrılması yoktur. Yemekler sağ elle yenilmektedir,ancak resmi durumlarda Batı eşyaları olarak değerlendirilen çatal, kaşık, bıçak kullanılmaktadır. Bir konuğa yapılan ikram iki defa tekrarlanarak, ısrarcı bir davranış sergilenir. Bunun yanı sıra teklifi reddetme, yiyecek-içeceği geri çevirme, nezaketsizlik kabalık olarak değerlendirilmektedir.

Kahvaltı çok erken saatte yapılmakta ve lavaş, zeytin, beyaz peynir, dilimlenmiş domates ve salatalıktan ya da domates çorbasından oluşmaktadır. Öğle yemeği genellikle saat 14.00 civarında yenmekte ve dört çeşit yemekten oluşmaktadır. Meze, fasulye, patlıcan salatası, turşu, ızgara ya da haşlanmış et (tercihen kuzu), pilav, meyve salatası, dondurma veya tatlı ve çay sunulmaktadır. Akşam yemeği saat 22.00 civarında yendigi için genellikle hafiftir ve kahvaltıya benzemektedir. Ayran, demirhindi içeceği tamarhindi, dut suyu, meyan suyu süs, şekerli Türk kahvesi, şekerli çay sık tüketilen içeceklerdir. Arak, anason aromalı bir likördür. Genellikle su ile karıştırılarak, meze eşliğinde tüketilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here