Ana sayfa Dünya Mutfağı İspanya Yemekleri Yemek Hikayeleri: Paella

Yemek Hikayeleri: Paella

373
0

Her toplumda bir yemek kültürü veya sevilen yemeklerinin bir hikayesi vardır. Toplumlar çoğu zaman yemekleriyle ünlenmiş, onlarla kendini dünyaya kanıtlamıştır. İspanyol Mutfağının Paellası da bu kültürün en önemli yemekleri arasında yerini almaktadır. Görüntü olarak lapaya benziyor olsa da lezzet bakımından oldukça sevilen ve tercih edilen bu yemek bol malzemesiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakmaktadır.

Paella’nın ana malzemelerini pirinç ve safran oluşturmaktadır. İki ana üründen oluşuyor gibi görünse de aslında yan ürünleriyle oldukça zengin bir lezzet haline gelmektedir. Çeşitli sebzeler, tavuk, kırmızı et, deniz ürünleri de Paella’nın yan ürünlerinden birkaç tanesidir. Aynı zamanda İspanya’da geldiği bölge ve tarihe göre çeşitli aromalar ve baharatları da içermektedir.

Şu an en ünlüsü olarak Valencia Paellası görülmektedir. Valencia kentinde ortaya çıktığı düşünülen Paella’nın en iyisinin de burada olduğu yine bilinenler arasında yer almaktadır. Birçok farklı lezzette ve aromada yapılabilen bu yemeğin çıkış hikayesini ve yemekle ilgili çeşitli detayları bizler bu yazımızda sizler için derledik.

Paella’nın Ortaya Çıkışı

Paella’nın ortaya çıkışında Arapların ve Romalıların arasındaki birliğin olduğu söylenmektedir. Bu iki İspanyol kültürün mağribi krallarının hizmetçilerinin ziyafetlerinden kalanları eve götürmek üzere karıştırıp hazırladıkları yemek günümüze bambaşka bir lezzet olarak ulaşmıştır. Hikayesi çok eskilere dayanan Paella aslında büyük kaplarda yaratılmış bir pirinç yemeği olarak da görülmektedir. Bir diğer taraftan da içinde pişirildiği tavayı ifade etmektedir. Eski dönemlerde hizmetkarların yemeği olarak adlandırılan bu yemek günümüze kadar ve popüler bir lezzet haline gelmiştir.

Pirincin yetiştirilmesi ve kimi bölgelerde deniz mahsullerinin bol bulunması bu yemeğin ortaya çıkışında büyük bir etken olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra işçiler açık alanlarda daha çok çalıştığı için de yemeği açık ateşte pişirmek çok daha pratik bir yöntem olarak görülmüştür. Ateşin yanmasında ise İspanya’da fazlasıyla bulunan küçük dalların odunlarının daha hızlı yandığı için kullanıldığı bilinmektedir. Paella yemeğinin pişirilmesinde de ateşin yakıldığı bu adım önemli bir adım olarak görülmektedir. Geçmiş dönemlerden bu yana Paella kazanının derinliğinden çok büyüklüğü artmaktadır. Bu sayede sıcak olan ateşte buharlaşmanın daha da artması sağlanmaktadır.

Paella Tavası ve Pirinci

Düz tabanlı ve yuvarlak olan Paella tavası büyüklüğü değişebilir ancak yüksekliği değişmez olan bir tavadır. Yoğun bir ateşin üzerinde pişirilmeye uygun olan bu tavanın ortasında küçük çıkıntılar yer almaktadır. Bulunan bu çıkıntılar az miktarda sıvının hapsolmasında ve bu şekilde pişirme işleminin daha çabuk gerçekleşmesinde etkilidir. Bununla birlikte tavanın yapısı pirincin tavaya yapışmasını önleyici ve tavanın da bükülmesine engel olucu bir faktördür. Paella’nın lezzetinde büyük etkene sahip olan pirincin tavaya yapışmaması bundan dolayı önemsenmektedir. İspanya’nın iki türdeki Bomba ve Risottopirinci lezzetini emen, şekillerini koruyan, yuvarlak, orta ve büyük tanelerde bulunabilen yapıdadır. Paella yemeğinde kullanılan en popüler pirinç Bomba pirincidir. Bunun özelliği ise biraz daha çok parçalanan ve kremsi dokuya sahip olan Risotto pirincinden farklıdır.

Paella’da Et ve Sebzeler

İspanya kültüründe Paella yemeği için yemeğe eklenen yan malzemeler bölgeye ve tarihe göre değişmektedir. Yemeğe eklenen et ve sebzeler de bununla bağlantılı olarak değişiklik göstermektedir. Tavşan, tavuk, Chorizo gibi tütüsülenmiş sosisler kulanılan etler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte deniz ürünleri, karides, midye, istiridye, ıstakoz ve yengeç de yine kullanılan et ürünleri arasındadır.

Paella’da sıklıkla kullanılan ve hemen her kültürde kullanılan bir malzeme de soğan ve sarımsaktır. Taze bezelye, taze fasulye, enginar, kırmızı biber gibi sebzeler de garnitür olarak tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here