Etin ve sütün fazla ve lezzetli olduğu bu balkan ülkesinde yemekler bunların etrafında çeşitlenmiştir. Et yemeklerinden en öne çıkanı Cevapi’dir. Cevapi ise ızgara et, soğan ve ekmekten oluşan bir et yemeği çeşididir. Saraybosna usulü köfte olarak bilinir. Tekirdağ Köftesi‘ni andıran bu yemek metal tabaklarda, yağlı ekmek üstünde ve sebzelerle beraber servis edilir.
Ayrıca Klepe yemeği İtalyan mutfağından ravoliye benzeyen bir yemektir. Eskiden fakir ailelerin ana yemeği olarak bilinse de günümüzde yöresel lezzetler arasına girmiş ve popüler olmuş bir yemek çeşididir. Küçük hamur işi parçalarının kıyma, soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Et yemeklerini pişirmesi uzun sürdüğü bu ülkede öne çıkan diğer et yemeği yaklaşık 5 saatlik bir çabanın ürünü olan Bosanski Lonac’tır. Zengin içeriği ve lezzetli tadı ile bilinen bir yemek çeşididir. Et ve farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine 1-2 kaşık beyaz şarap eklenmektedir. Orijinalinde seramik bir kapta büyük doğranmış et ve sebzeler yaklaşık 3-4 saat pişirilir. Sis Cevap, Kalja gibi lezzetlerde ülkede et yemeği olarak tercih edilir.
Ülkede et sevmeyenler içinde sebzeli tarifler bulunmaktadır. Ülkede sebzenin pişirilmesinde tercih edilen metot ise sebzelerin etle birlikte soğanlı pişirilmesidir. Çoğunlukla yemeklere konan soğan, kıyma et ve sebzelere su konmadan önce yağda kavrulur. Çoğunda ise haşlanmış olarak servis edilmekte ve çok hafif olmaktadır. Çoğunlukta az suyla haşlandığından dolayı doğal lezzeti kaybolmamaktadır. Acı baharatlar bu yemeklerde çok az ölçüde bulunmaktadır. Bamja (Bamya): Bosna Hersek yemek kültüründeki en önemli sebzelerdendir. Doğu kültürüne ait olduğu düşünülen bu sebze Saraybosna mutfağında sıklıkla tercih edilir. Duvec gibi sebze yahnisi, Kacamak gibi Mısır ve patates ile hazırlanan bir sebze yemekleri de sofraları süslemektedir.
Bosna Hersek Mutfağında Türk etkisi olarak genellikle sos servisi yoktur. Çoğunlukla yemeklerde Osmanlı mutfağının, pastalarda ve sebze, et yemeklerin de ise, Avusturya–Macaristan mutfağının etkisi var. Bosna- Hersek mutfağında süt ürünleri ve her çeşit et büyük yer tutuyor. Çok kullanılan bir diğer unsur ise, baharattır. Özellikle sarımsak ve yenibahar çok sık kullanılmaktadır.
Bosna-Hersek’te sabah kahvaltısında yumurta, Pavlaka veya Livno Peyniri tercih edilmektedir. Reçel ya da bal, tereyağı ve tabii ki ekmek mutlaka sofrada oluyor. Çay, kahve veya sıcak süt içilir. Öğle yemekleri ise, günün en kuvvetli öğünü olarak bilinmektedir. Ailece hep birlikte yenilir. Tatil günlerinde, ailece yenen yemekler öğleden sonra geç saatlere kadar sürebilmektedir. Ama akşam yemekleri genelde saat 20.00’dan sonra ve çok daha hafiftir. Ve genellikle sebze tercih edilmektedir. Öğle yemeği, ev yapımı bir çorba ile başlar. Müslüman evlerde Ramazan ise bu Tarhana olabilir. Bunu bir et ya da balık, ayrıca sebze yemeği ve salata izler, ardından da tatlı servis edilir. Baklava ya da Tulumba özel günlerde daha sıklıkla yenmekte. Kışları ise tufahije denilen, Bosna’ya has elma tatlısı var. İçine ceviz, üstüne de krema konularak sunuluyor.
Ülkede hamur işlerinde en ünlüsü Boşnak Böreği günün her saatinde yenebiliyor. En popüler olanı kıymalısı. Ama daha pek çok çeşidi var: peynirli olanına sirnica deniliyor, ıspanaklısına zelyanica, patateslisine de krompirusa. Ayrıca ülkenin fast food ihtiyacına karşılayan pita var. Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir.