Ana sayfa Yemek Tarifleri Arnavut Ciğeri Yapmanın Püf Noktaları

Arnavut Ciğeri Yapmanın Püf Noktaları

401
0

Arnavut ciğeri, sakatat tarifleri arasında en çok sevilen yemeklerden biri olarak sofralarda yerini almaktadır. Adı ise Osmanlı döneminde sıklıkla ciğer tüketen Arnavut toplumlarından gelmektedir. Tadı tarihi kadar ihtişamlı olan Arnavut ciğeri et severler için de oldukça iyi bir alternatiftir. Günümüze Osmanlı döneminden miras kalan bu enfes lezzeti bugün merceğimiz altına aldık.

Lezzeti çok eski zamanlardan bugüne kadar ulaşan Arnavut ciğeri lezzetinin yanı sıra zengin besin içeriği ile de ön plana çıkmaktadır. Protein içeriği, besinlerden fazla alamadığımız D vitamini içeriği ile sağlıklı beslenme programı için de ciğer tercih edilmelidir. Yanında tercih edilecek salatalar, soğan, maydanoz ve sumak karışımı da Arnavut ciğerini sağlıklı ve lezzetli kılan bir seçim olacaktır.

Gelelim Arnavut ciğerinin yapımındaki püf noktalara… Yaparken dikkat edeceğiniz noktalar ve ev yapımı Arnavut ciğeri tarifini gelin birlikte inceleyelim. Sizlere iyi okumalar diliyor ve şimdiden afiyet olsun diyoruz…

Arnavut Ciğeri Yapımında Püf Noktalar

Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan Arnavut ciğeri hemen herkesin sevdiği bir lezzettir. Yaparken dikkat edilecek bazı püf noktalar ile Arnavut ciğeri sofralara çok yakışan bir yemek halini almaktadır.

Arnavut ciğerinin yapımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta ciğerin küp küp doğranmasıdır. Bu ciğere özelliğini veren kesim şeklidir. Bununla birlikte lezzetine lezzet katacak unlanma işleminden sonra kızartılması da Arnavut ciğerinin öne çıkan özelliklerindendir. Doğrama aşamasının öncesi ciğerin temizlenme aşaması olacaktır. Ancak temizleme adına ciğerin yıkanmaması önemlidir. Yumuşak bir kıvamda olabilmesi için ciğerin yıkanmamasına dikkat edilmelidir.  Zarı çıkarılmalıdır. Kıvamı için temizlenme aşaması kadar ciğer türünün seçilmesi de önemlidir. Aksi takdirde lezzetsiz ve sert bir ciğer ortaya çıkabilmektedir. Genellikle dana ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri, kuzu ciğerine göre daha yumuşak bir kıvamda olur. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğerinin kolayca dağılabilme ve sert kıvamda pişme ihtimali daha yüksektir. Dolayısıyla dana ciğerinin tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

Kızartma işlemi yağ iyice kızdıktan sonra yapılmalı ve iyice içine işlenmesi sağlanmalıdır. Kızartma aşamasına gelen Arnavut ciğeri kızgın yağın içerisinde en çok 3 dakika kadar bekletilmelidir. Etin sertleşmemesi için kızgın yağda bekleme süresinin 3 dakikayı aşmaması önemlidir.

Pişirilen ciğer saklanacağı zaman cam kapaklı bir saklama kabı içerisine alınmalıdır. Muhafaza noktası etin tazeliğini ve lezzetini koruma noktasında önemli olacaktır.

Hazırlama ve yapım aşamalarına dikkat edildiğinde, kızartılmasında sağlıklı yağlar tercih edildiğinde Arnavut ciğeri kırmızı et kaynaklarına çok iyi bir alternatif olacaktır. Özellikle çocuklara küçük yaşlardan itibaren ciğer tüketiminin aşılanması zengin protein içeriğinin beslenmede sağlanması ve değerli vitaminlerin vücuda alınması açısından önemlidir.

Arnavut Ciğeri Tarifi

Malzemeler

  • 500 gr dana ciğeri
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Bir tutam sumak
  • ½ demet kıyılmış maydanoz
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 3 çay bardağı Ayçiçek yağı

Yapılışı: Ciğerlerin zarını çıkardıktan sonra kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Doğradığınız ciğerlerin kanının süzülmesi için bekleyin. Bu esnada geniş bir kabın içerisinde un tuz, pul biber ve karabiberi birleştirip karıştırın. Ardından ciğerleri unlayın ve yağı geniş bir tencerede kızdırın. Kızgın yağın içerisine unladığınız ciğerlerinizi alıp kızartın. Ciğerleriniz kızarırken soğanı sumak ve maydanozla birleştirip geniş bir kapta harmanlayın. Kızaran ciğerlerinizi soğan ile yaptığınız salatanın yanına alıp servis edin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here