Arnavutlar süt ve süt ürünlerine önem verirler. Süt kullanımı tatlılarda daha ağırlıktadır. Trileçe, Kaymaçina gibi tatlıların yanı sıra Long isimli kahvaltılık peynirleri de bilinen süt ürünleridir. Kaşkaval isimli bir çeşit kaşar peyniri ve Türk mutfağından da aşina olduğumuz Lor Peyniri Arnavutluk mutfağında da kullanılmaktadır. Bütün balkanlarda olduğu gibi Arnavutlarda tatlı kültürü yerleşmiştir. Sütlü tatlılarının lezzetinin sütün doğallığı ve tazeliğinden geldiğine inanırlar. Sütlü tatlıları genelde yumuşak ve karamel sosludur.
Akdenize kıyısı olan Arnavutluk balıkçılık yönünden gelişmiş bir ülke olmakla beraber komşusu İtalya ve Yunanistan’dan etkilenerek yemeklerinde özellikle balıklı yemeklerinde zeytinyağı kullanan Arnavutların Nohutlu Balık Tiridi, Fırında Zeytinyağlı ve Sarımsaklı Alabalık gibi lezzetler öne çıkmaktadır. Bu Akdeniz’in büyük alabalıkları deniz kenarındaki lokantalarda her zevke ve damak tadına uygun şekillerde servis edilmektedir.
Ülkede sebze, yemeklerde olduğu gibi garnitür olarak da kullanılır. Arnavutluk’un verimli tarlaların da pırasa, patates ve havuç gibi kök sebzeleri yetiştirilmektedir. Arnavut insanları için pırasa bir yaşam tarzı gibidir. Pırasayı her türlü yemeklerinde tercih ederler. Hatta bir rivayete göre önceden Arnavutlukta evlenmek isteyen kızların en az 12 çeşit pırasa yemeği yapmayı bilmesi ve kayın validesine bunu ispat etmesi gerekiyormuş. Pırasanın önemini anlatan bu rivayeti ispatlarcasına Pırasa Böreği, Fırında Pırasa, Pilaska gibi pırasalı lezzetler bu ülke mutfağında öne çıkmaktadır.
Arnavutların eşsiz lezzete sahip et yemekleri arasında şüphesiz ilk akla geleni Arnavut Ciğeri‘dir. Bu eşsiz lezzet ciğerle yapılan soğan gibi sebzelerle ikram edilen benzersiz bir meze çeşidi olarak bilinmektedir. Elbasan Tava adını verdikleri Türk mutfağından izler taşıyan bu yemeği Arnavutlar beğenerek tüketmektedirler. Ayrıca mantıya çok benzer Samsa Doğu Anadolu’nun en bilinen lezzetlerinden bir olan Tirit ve bizde ki büryana gene çok benzer Mişoriz gibi et yemekleri Arnavutların favorileri arasında sayılmaktadır.
Tarım ülkesi Arnavutlukta kök sebzeleri salatalarda kullanılmaktadır. Arnavut usulü patates salatası sadece bunlardan biridir. Ayrıca Arnavut usulü soteli salata, kuru fasulye salatası, lahana salatası, biber ve domates salatası gibi salatalar Arnavutluk mutfağında çok önemlidir.
Alkol Arnavutlukta sıklıkla tüketilen bir içecek değildir. Buna rağmen ülkede Türk rakısı, Uzo, Mastika ve Şarap tüketilmektedir.