Ana sayfa Dünya Mutfağı Bulgar Yemekleri BULGAR MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BULGAR MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

3884
0

Bulgaristan beş yüz yıldan fazla bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalmış bir ülkedir. Dolayısıyla Bulgar mutfağı esas olarak Türkler tarafından oluşturulmuş dersek çok da yanlış denmemiş olur.

Türkler egemenlikleri süresinde (14. yüzyıldan başlayarak) rakıyla birlikte meze (yaprak sarması, zeytin, salamura mantar gibi yavaş tüketilen yemekler) ve helva zevkini onlara da aşılamışlardır. Yemeklerde asıl katkı malzemesi olan yoğurt, yahnilerde ve tarator (kıyılmış ceviz ve yoğurtla karıştırılmış salatalık) gibi soğuk yemeklerde kullanılmaktadır.

Bulgaristan’ın sıcak iklimi ve farklı coğrafya ürünleri ile birlikte sebze, meyve ve bitki çeşitliliği için tarımda mükemmel ürün yetiştirme koşullarına sahip olan Bulgar mutfağı özellikle sebze ve meyve açısından çok çeşitlidir.

Bulgar mutfağı oldukça dengelidir. Her öğünde gerek duyulan zengin salatalar ile hem et yemekleri, hem sebzeli yemekler, hem de sütlü ürünler bol miktarda tüketilmektedir.

Genellikle ev yemekleriyle  ünlü olan Bulgar mutfağı haşlanarak ya da fırınlanarak pişirilen güveç tarzı yemeklerden oluşur. Bulgar mutfağında kısa sürede pişirme yöntemi olarak fırın, önemli bir yer tutmaktadır. Sıcak ve soğuk çorba çeşitleri, turşuları, reçelleri ve hamur işleri de damak tadına hitap etmektedir.

Bulgaristan mutfağında da Türkiye’de olduğu gibi çorba önemli bir yere sahiptir. Sıcak çorbanın yanında soğuk çorba da sıklıkla tüketilir. Çorbalarda salça kullanımı yaygındır. Bol çeşitli ve leziz çorbalar, hem öğle hem akşam yemeklerinde tüketilmektedir.

Kahvaltı ise Bulgaristan’da önemli bir öğün olarak kabul edilmektedir.Bulgar kahvaltıları hem bol çeşitli, hem de çok keyiflidir. Kahve, çay, süt, reçel, tereyağı, zeytin, peynir, sucuk, salam, jambon, sosis, pastırma Bulgar kahvaltılarının olmazsa olmazıdır ve kahvaltıda kahve tüketimi çok yaygındır.

Çok kaliteli olan Bulgar peynirleri ülke dışında bile popülerdir. Özellikle, Kaşkaval adıyla bilinen kaşar peyniri birçok ülkeye ihraç ediliyor. Trakya usulü bir beyaz peynir olan Sirene ise, hemen hemen bütün salataların ve kahvaltıların olmazsa olmazıdır.

Bulgaristan’da hemen hemen her yörede ve yılın değişik zamanlarına yayılmış şekilde yiyecek içecek festivalleri düzenlenmektedir.”Bal Festivali“,”Patates Festivali“,”Kabak Festivali” bu festivallere birkaç örnektir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here