Ana sayfa Okumadan Geçme BUZDOLABI NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?

BUZDOLABI NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?

1396
0

Her büyük temizlikten sonra hepimizin aklına takılan bir soru: Bizim evde kabak mı vardı? Ya da şu şekilde de sahnelenebilir bu durum: “Aaa bizde bu da varmış? Ne bu? Peynir galiba.”

Her dolapta olmazsa olmazdır, unutulan, koku yapan bir gıda. Her gün temizlediğinizi düşünürsünüz ama asla bulamazsınız sebebini. Ta ki canınıza tak edip en sonunda ince ince tüm raflarını, kapı aralarını temizlemeye karar verene kadar. Yok mu bunun bir yolu? Her daim temiz kalabilecek bir düzen, asla unutmamanızı sağlayacak bir yöntem ya da kokuları karıştırmayıp gıdalarınızın uzun ömürlü olmasını sağlayacak bir sistem?

Herkes kendi doğrusunu bir şekilde bulmuş olsa da çorbada bizim de tuzumuz olsun istedik ve naçizane tavsiyelerimizi sizlerle paylaşalım dedik. Buyurunuz…

Buzdolabı içi organizasyonu konusuna eğildiğimizde bu işi profesyonelleri nasıl yapıyor diye bir araştıralım dedik. Profesyonel mutfaklarındaki buzdolaplarını çok temel bir prensiple düzenliyorlar: Yiyeceklerin pişirilme ısısı. Günümüz teknolojisinde her rafın, her bölmenin ayrı ayrı soğukluk kontrolü yapılabiliyorken biz daha standart, daha genelgeçer bir buzdolabından bahsediyoruz burada.

Yiyeceklerin pişirilme ısısına göre dediğimizde ise basit bir şekilde yukarıdan aşağı sıralarsak, pişirilmeye hazır yemekler veya daha önce pişirilmiş yemekler, dünden kalanlar en üstte, sebzeler ortada ve pişme ısısı en yüksek olan et türü gıdalar ise en altta olması temel prensibimiz.

--conservation-ranger

Peki, bu temel prensibi biz evimizde nasıl uygulayacağız? Temel stratejimiz ne olmalı?

Üst Raflar

Yoğurt, peynir gibi tüketime hazır gıdalar, içecekler ve bir önceki öğünden kalanlar. Çabuk tüketilmesi gereken besinleri göz önünde tutmanızın faydasını göreceksiniz.

Alt Raflar

Sebzeler gibi yemekler için işlemden geçmesi gereken çiğ gıdalar.

Kapak

Buzdolabı kapağı buzdolabının diğer yerlerine göre en sıcak yeridir. Sürekli açılıp kapanmasından dolayı dolap kapağına yerleştirdiğiniz ürünlerin çabuk bozulabilir gıdalar olmamasına özen gösterin. Örneğin, kapağınıza süt koymayın. Artık birçok rafta kapaklı olan bir yumurtalığınız yoksa yumurtalarınızı mümkünse kabıyla koyun.

Çekmeceler

Bu konu biraz hassas. Öncelikle çekmeceleriniz altlı üstlüyse kesinlikle alt çekmeceye etlerinizi, üst çekmeceye ise sebzelerinizi yerleştirin. Zira çekmeceler buzdolabınızın içinde belirli bir nem ve ısı ortamını muhafaza etmek için varlar. Bunun sebebi ise sebzelerinize etlerin kokusunun sinmesini engellemeye çalışmak. İki çekmeceniz var ve ikisini de sebzeye ayırıyorsanız mutlaka etlerinizi bir tabakla buzdolabına koyun.

Hayat kolaylaştıran birkaç ipucu:

  • Kokuyu engellemek için bir fincana kuru kahve koyup buzdolabınızın kapağına koyun.
  • Sebzelerinizi kesinlikle plastik poşetlerinden çıkarıp dolaba öyle koyun. Zira plastik poşet sebzelerinizin daha çabuk çürümesine sebep olacaktır.
  • Yumurtaları kaplarında saklayın.
  • Temizlenmesi kolay olsun istiyorsanız buzdolabı rafları için örtülerden kullanın. Bu hem kokuyu ayırmanızda hem de olası akma ve damlamalarda önleyici olacaklardır.
  • Buzdolabı içi için küçük sepetler alın ve üzerlerine kullanım alanlarını yazın.

  • Şişelerinizin düzenli bir şekilde rafta durması için eğer ki telli bir buzdolabınız varsa bir kâğıt kıskacından faydalanabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here