Rusya, dünyanın en geniş coğrafyaya sahip ülkesi olmasından dolayı mutfağı da oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Farklı iklim yapısı, geniş coğrafi yapısı ve değişik ulusların göçleri Rus mutfağına farklı damak tatları ve zengin bir mutfak bırakmıştır. İklim şartlarının sebze yetiştiriciliğine uygun olmamasından dolayı balık tüketimi bu mutfakta oldukça yaygındır, haşlama, kızartma ve ızgara olarak tüketilir. Bunun dışında tavuk, mantar, çilek ve bal kırsal alanın yaratmış olduğu zenginlikler arasındadır. Ülke sınırları içerisinde çavdar, buğday ve darı ekinleri Rus mutfağında bol oranda ekmek, krep ve tahıllar için malzeme hazırlamıştır.
Rus mutfağının diğer bir özelliği de otların ve sosların sıkça kullanılmasıdır. Dereotu, nane, tarhun otu, anason, safran ve tarçın gibi baharatlar et, balık ve sebze yemeklerinde sıkça kullanılmaktadır. Soslarda ise genellikle Smetana denilen ekşi krema ve tereyağından hazırlanan soslar tercih edilmektedir.
Rus mutfağının temelinde çorbalar, balıklar ve etten yapılan yemekler ön plandadır. Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunulmaktadır.
Kahvaltıda süt, siyah çay, kahve ve meyve suları tüketilmektedir. Halkın çoğunluğu Rus yumurtası tüketirken marmelat ve reçel tüketmezler. Havyarı kahvaltılarda sıkça tüketirler.
Öğle yemekler oldukça önemlidir. Yemeklerine çorba ile başlarlar. Çorba kültürü oldukça fazladır bu mutfakta, soğuk ve sıcak olarak tüketilir. Çorbaların içinde bolca malzeme bulunur ve oldukça doyurucudur. Balıktan, sebzeye, ete kadar değişik besinlerin çorbaları yapılır bu mutfakta. Çorbanın ardından genellikle et yerler. Et yemekleri genellikle kuzu etinden yapılır.
Rus mutfağının özelliklerinden birisi de kızartma işlemlerinin fazla yapılmamasıdır. Genel olarak haşlama ve ızgara olarak yemeklerini hazırlarlar. Sakatat kullanımı da tüm ülkede yaygındır. Bölgesel olarak değişse de tüketilen et ve et ürünleri, domuz, at, keçi, geyik ve tavuk etleridir. Et yemeklerinin yanında mantar ve elma yenmesi de neredeyse geleneksel bir durumdur.
Rus mutfağında en çok tüketilen ve en önemli besinlerden birisi de havyardır. Balık yumurtasına verilen addır. Dişi mersinbalığının döllenmemiş yumurtalarından elde edilmektedir. Balığın türlerine göre tadı ve fiyatı değişkenlik göstermektedir. Kırmızı ve siyah olarak iki grupta anılır. Siyah Havyar mersin balığının yumurtalarından, Kırmızı Havyar somon balığı yumurtalarından elde edilir. En pahalı olanı ise siyah havyarın tazesidir. Genellikle vodka ya da şampanya eşliğinde sunumu yapılmakta ve sıklıkla tüketilmektedir.
Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun bir mutfak kültürü vardır. Kuzey Rusya’da lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı ürünler ve içkiler tercih edilirken Don Bölgesi’nde domatesli balık çorbası daha çok tüketilmektedir. Güney Rusya’da ülkenin dünyaca ünlü Borsc Çorbası sıklıkla tercih edilmektedir. Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri baş rolü oynamaktadır. Mantar hemen hemen her yemekte kullanılmaktadır.
Tatlılar ise genellikle yaban mersini, ribes gibi orman yemişleri ve bal ile hazırlanmaktadır. Ayrıca Sibirya’nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da bal kullanılmaktadır.