Doğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Erzincan’da çeşitli kültürlerin etkisi görülür. Nitekim buna mutfağı da dahil olmaktadır.
Konumu itibariyle Tarihi İpek Yolunun üzerinde kalan Erzincan mutfağı; Acem ve Arpa mutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne yansımıştır.
Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini devam ettirmektedir. Beslenmenin temelini ise; buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturmaktadır.
Kışlık besin maddeleri hazırlama noktasında halk yaşamının da etkisi vardır. Halkın kış mevsimi için hazırladığı besinler arasında; bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma ve erişte vardır.
Bu yiyecekler, Erzincan mutfağının en çok tüketilen lezzetlerindendir. Aynı zamanda çeşitli sebze ve meyveler de kurutulur ve reçel yapılarak değerlendirilir.
Bulgur; Erzincan mutfağında en çok karşılaşılan lezzetlerdendir. Öyle ki bulgur yemeklerinde sizi daima zengin bir menü bekler.
Hayvancılık ve tarım ekonomik anlamda yaygınlık göstermektedir. Bu yaygınlık da; hem et yemekleri hem de sebze yemekleri adına farklı çeşitlemelerinin oluşmasını sağlamaktadır.
Erzincan yöresi tüm bunların yanında hamur işi yemekleriyle de öne çıkan bir mutfaktır: Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca örneklerindendir. Yine; su böreği, kete ve tatlılar da çokça tüketilen hamur işleri lezzetlerindendir.