Ana sayfa Dünya Mutfağı Hint Yemekleri HİNDİSTAN’IN ÜNLÜ BAHARATLARI

HİNDİSTAN’IN ÜNLÜ BAHARATLARI

3632
0

Hindistan hepimizin bildiği gibi baharatlarıyla ünlü bir ülke. Neredeyse baharatsız yemek pişirilmiyor. Baharat cenneti olan bu ülkede oldukça fazla çeşitte baharat bulunuyor. Genel olarak yemek kültürü açısında ülke ikiye ayrılıyor. Kuzey ve güney kesimi arasında yemek kültürü bakımından bazı farklar bulunuyor. Kuzey bölgesinde etli, az acılı ve yoğun baharatlı yemekler yaygın olarak tüketilirken güney bölgesinde yoğun acılı, pirinç ve sebze yemekleri daha yaygın olarak tüketilmekte. Hint kültüründeki inanış sebebiyle kırmızı et yerine tavuk ve balık eti tüketimi tercih edilir. Tavuk, balık, sebze, pirinç pilavı gibi en çok tüketilen yemekler çeşitli baharatlarla süslenerek tüketilir.

Köri

Hint mutfağı artık tüm dünya tarafından tanınmakta. Kullanılan baharatlar birçok ülkenin yemeklerinde değiştirilerek, yoğunluğu hafifletilerek kullanılıyor. Ülkemizde de oldukça yaygın olarak kullanılan, dünya mutfaklarında da yerini almış olan özellikle tavuk yemeklerine çok yakışan köri baharatının anavatanı Hindistan’dır. Köri, Hint kültürünün en eski baharatlarından biridir ve çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Köri baharatı Hindistan’a özgü bazı baharatların karışımı ile elde edilir. Körinin içinde başta zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, acı kırmızı biber, kakule, biber gibi baharatlar bulunmaktadır. Daha çok tavuk ve et yemeklerini soslamak için kullanılan köri baharatı oldukça faydalı bir baharattır. Sindirime yardımcı olmasının yanı sıra doyurucudur. Bu özelliğinden dolayı zayıflamak isteyen kişiler için fazla yemek yeme alışkanlığını bırakmada yardımcı olacaktır. Aynı zamanda pilav, salata ve makarnalarda da yaygın olarak kullanılır. Köri sosu hazırlamak istediğinizde bir tatlı kaşığı köri baharatını yoğurt ve limon suyuyla karıştırarak tavuk ve etlerinizi bu sosta marine edebilirsiniz. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar körinin kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Astım, nefes darlığı gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Karaciğer rahatsızlıklarının ilerlemesini durduğu ve rahatlatıcı etki gösterdiğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

garam masala

Garam Masala

Bir diğer Hindistan’a özgü baharat karışımı olarak: garam masala. Kelime anlamı olarak “sıcak karışım” demektir. Hindistan’a özgü baharatların karışımı ile hazırlanan oldukça ünlü bir baharattır. İçindeki baharatlar ve ölçüleri değişiklik gösterse de genelde kimyon, kişniş, tane karabiber, kakule, karanfil ve tarçın karışımından oluşur. Hint mutfağının olmazsa olmaz baharatlarından biridir. Büyülü bir baharat karışımı olduğu söylenir ve sindirime, hazımsızlığa iyi geldiği bilinir. Bu şifalı baharat karışımı yemeklerinize bambaşka bir lezzet katarken sağlıklı hale de getiriyor. İçerdiği baharatların tüm şifalı etkilerini içerirken, kabızlık gibi sindirim problemlerinde düzelme sağlıyor. Tarçın içerdiği için zayıflamak isteyen kişilerde yeme alışkanlıkları düzenleyici etki gösterirken, kimyon ve karabiber gibi baharatlarda üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi geliyor.

vadouvan

Vadouvan

Hindistan’ın son zamanlarda dünya mutfaklarına girmeyi başarmış ve ünlü şeflerin yemeklerinde kullanmaya başladığı bir diğer baharat karışımı ise vadouvan. İçeriğinde köri yaprakları, rezene, hardal tohumu, sarımsak ve bazen de kimyon bulunur. Sarımsak içerdiği için antioksidan etki gösterir ve sindirime yardımcıdır.

Asafoetida

Asafoetida

Asafoetida, Hint kültüründeki adıyla hing baharatı, oldukça yaygın kullanılan ve konulduğu yemeğin tadını değiştiren güçlü bir baharat çeşididir. Maydanoz benzeri bir bitki olan asafoetida köklerinin kesilmesi sonucu süt gibi bir sıvı açığa çıkar. Bu sıvı daha sonra sertleşir ve toz haline getirilerek kullanılır. Tatlandırıcı etkisi bulunur ve sindirim problemlerine, gaz rahatsızlıklarına, hazımsızlığa iyi geldiği söylenmektedir.

kara hardal

Kara Hardal Tohumu & Hardal Yağı

Kara hardal tohumu ve hardal yağı da Hint mutfaklarında yaygın olarak kullanılır hardal tohumu b vitaminleri açısından oldukça zengindir. Oldukça faydalı bir baharat olan hardal tohumu, tat olarak hafif tatlımsıdır. Özellikle salatalarda, et yemeklerinde, sandviçlerde, çorbalarda tercih edilmektedir. Kansere karşı koruyucu etkilerinin olduğu bilinen hardal tohumu ayrıca kadınsal rahatsızlıklarda da iyileştiricidir. Regl ağrısını hafiflettiği, menopoz komplikasyonlarına iyi geldiği bilinmektedir. İştahsızlık ve kilo alamama gibi durumlarda iştah artırıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kan basıncını düşürerek kan basıncını dengeler.

zerdeçal

Zerdeçal

Hindistan’ın en ünlü ve kutsal kabul edilen baharatı zerdeçaldır. Hindistan’da zerdeçala “baharatların kraliçesi” deniliyor ve en köklü baharatlarından biri olarak biliniyor. Dünya mutfaklarında kullanımı oldukça yaygın olan zerdeçal, birçok bilimsel araştırmaya da konu olmuş durumda. En bilinen özelliği antienflamatuar olması yanı sıra, zerdeçalın yararları hâlâ araştırılmaktadır. Zerdeçalın aktif maddesi curcumin, safra kesesinin safra üretimini artırarak sindirimi rahatlatır. Ayrıca zerdeçal tam bir kanser düşmanı baharattır. Zerdeçalın kanser üzerine etkileri birçok araştırmaya konu olmuştur. Kanser hücrelerinin yayılması engellediği yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Zerdeçalın kan kolesterolü düzenleyici olduğu da bilinmektedir. Diyabet hastası kişilerde kan şekeri düzenleyici olduğu ve iyileştirici etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Romatizma, deri hastalıkları ve sindirim problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Hint kültüründe samosa denilen pişi benzeri yemeğin yapımında ve etlerin soslamasında yaygın olarak kullanılır.

Kimyon

Jeera, bizim bildiğimiz adıyla kimyon Hindistan’da neredeyse her yemeğin içinde görebileceğiniz çok yaygın olarak tüketilen bir baharattır. İçeceklerde, pilavlarda et yemeklerinde her yerde kullanımı mevcuttur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve sindirime iyi gelen kimyonun ülkemizde de kullanımı yaygındır. Demir içeriği bakımından zengindir. A vitamini deposudur. Kan şekeri dengeleyici etkileri bulunmaktadır.

Zengin Hindistan’ın, koku ve lezzetleriyle baş döndüren baharatlarını yemeklerinizde kullanmayı ihmal etmeyin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here