Ana sayfa Dünya Mutfağı Hint Yemekleri HİNT MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

HİNT MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

5661
0

Hint mutfağının karakteri bölgelere göre belirlenmektedir. Sulak ve çok yağmurlu bölgelerde, mutfak pirince ve balığa, kurak ve çöl bölgelerinde ise buğdaya ve ete dayalı bir mutfak kültürü benimsenmektedir. Ilıman iklimlerde ise mutfak hem pirinç, hem buğday, hem koyun ve kuzu hem de balığa dayanmaktadır. Hint mutfağı çok zengin ve çeşitli bir kültüre sahiptir.

Hindistan’ın kuzeyi ile güneyi arasında yemek alışkanlıkları ve tarzları açısından gerek tarihsel gerekse de iklim şartları nedeniyle ciddi farklılıklar vardır. Güney Hindistan Badras’ta ve Doğu Husustan Kalküta’da halkın yarısından çoğu köri denilen baharatla hazırlanmış et ve sebze yemeklerinin yanında haşlanmış pirinç yemektedirler. Yemekler diğer bölgelere göre daha acıdır. Batı Hindistan ve kuzeyde Yeni Delhi’de insanlar genel olarak buğday ürünlerini tercih etmektedirler. Onun dışında kuzeyde pişiriliş şekli Moğol tarzı olan tandırda pişirmedir. Orta Asya ile Ortadoğu yemeklerini andırmaktadır. Özelliği, daha çok miktarda baharat, ve daha az acı biber kullanmadır. Diğer bölgelere göre pirinç daha az tüketilmektedir. Nüfusun %10’luk bir kısmını temsil eden Mumbai yani Bombay’da ise pirinç ve buğday yaygın olarak tüketilmektedir. Sokak kültürü ve sokaktan yemek almak burada bir hayli yaygındır.

https://www.youtube.com/watch?v=gEXrmDVLQN4

Mutfağın temelini tohum ve taze otlar ile lezzetlendirilmiş yemekler almaktadır. Hint yemeklerinin özü, kokulu baskın baharatların doğru şekilde kullanımından geçer.

Pek çok ülke gibi burada da üç öğün yemek yenen Hindistan’da saba kahvaltıları bölgelere göre değişmektedir. Güney’de pirinç yenen yerlerde sabahları pirinç topları soslar eşliğinde tüketilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise köri, kebap, balık gibi yemekleri yerler. Genellikle yemeklerde birkaç çeşit köri bulunmaktadır.

Hindistan’ın yemek kültüründe içecek olarak çay önemli bir yer tutar. Hintliler çayı sütlü içerler ve çayı şekerle kaynatırlar. Güney Hindistan’da ise genel olarak kahve tüketirler.

Genel olarak körili yemekler, acı tatlı ve ekşi tatlarla bezenmiş yemekler ön plandadır. Köri başlı başına mutfağın yıldızıdır. Bunun dışında Hindistan cevizi sütü de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Gül suyu ve kurutulmuş meyveler de mutfakta kullanılmaktadır. Ekmek çeşitleri de oldukça fazla ve yaygındır.

Yaygın inancın aksine bütün Hindular vejetaryen değildir. Katı etyemezlik Moğal ve Müslüman işgallerinden uzak uzak kalmış Güney Hindistan’da daha yaygındır. Hindistan’a gidenlere et yenilmesi pek tavsiye edilmez. Çünkü bulunabilecek etin kalitesi düşüktür. Hindular’ın kutsal ineğinden elde edilecek biftek bir tabu halindedir. Müslümanların da domuz etine karşı tutumları da bu şekildedir.

Hindu yemek sisteminde ise yemekler, toplumsal kast sistemine göre şekillenmiştir. Besin, kast sistemini belirtmede başlıca rol oynamaktadır. Kastlarda, yemek yeme ve yemek alma ilişkileri örfi saflık hiyerarşisinde açların karşılıklı davranışlarını ifade etmektedir. Üst kastlar alt kastlardan sadece ham ( doğal kirlenmemiş) besin alırlar. Alt kast grupları ise her hangi bir gruptan istedikleri herhangi bir pişmiş yemeği alırlar. Hindu yemek sistemi pişen yemekleri ikiye ayırmaktadır: Paka ve Kacha. Paka yemeği ev halkı yemeğidir. Haşlanır ve kirlenmeye karşı çok hassas kabul edilir. Kacha yemeğinde ise genellikle birbirinden farklı gıda maddeleri kullanılır ve gruplar arasında rahatça takas edilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here