Ana sayfa Dünya Mutfağı Kazak Yemekleri KAZAK MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

KAZAK MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

2188
0

Et sevenler için cennet niteliğinde bir ülke olan Kazakistan’da öne çıkan anahtar kelime doğallıktır. Doğal hayvanları ve gıdaları sayesinde ülke yemeklerini lezzetli yapan unsurlardır. Et yemeklerinin pişmesinde genellikle haşlama tekniğini kullanılırlar. Başta koyun ve at olmak üzere, sığır, deve ve av hayvanları, taze, tuzlu, kuru ya da tütsülenerek tüketilmektedir.

Kesbe Koje mutfağın meşhur bol et suyu içeren bir erişte çorbasıdır.

Etli davetlerin bir diğer ana yemeği ise beşparmaktır. Göçer dönemin bir özelliği olarak elle yendiği için bu ad verilmiştir. Kemikli et, kuru soğan, un ve yumurta ile yapılan yemeğin haşlama suyuna tane zencefil, patates ve havuç ilave edilerek yapılmaktadır. İrice parçalanmış etler haşlanırken bir yanda mantı hamuru hazırlanır. İnce açılmış hamur dörtgen parçalar halinde kesilir. Etler tencereden çıkartılıp hamurlar et suyunda haşlanır. Bir tarafta da küçük bir miktar et suyunda soğanlar hafifçe yumuşatılır.

Bir başka ünlü yemek olan Lagman, tel hamurlu, sulu bir et yemeğidir. Kuyruk yağı, patates, biber, havuç, lâhana, soğan, domates, sarımsak gibi malzemelerle hazırlanmaktadır. Hayli yaygın bir diğer yemek olan kavurdak için ise kuşbaşı doğranan etler, karaciğer, böbrek ve yürek de dâhil olmak üzere, önce yağda kızartılır. Sonra da su ilave edilip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Saygın konuklara ikram edilen miypalav ise, koyun kellesidir. Kulaklar hariç tüm deri, çene etleri, gözler, beyin, kuyruk yağı ve karaciğer birlikte iyice ezilip, soğan, karabiber ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Bujı ise Türk mutfağından bir esintidir. Mumbar dolmasına çok benzer olarak yapılan Bujı. Koyunun eti, iç yağı, karaciğeri çok küçük doğranır, içine buğday unu, sarımsak, karabiber, tuz eklenip karıştırılır. Bu karışım bir ucu kapatılmış kör bağırsağın içine doldurulup diğer ucu dikildikten sonra suda kaynatılarak yapılır ve özel günlerde sıklıkla tüketilir.

Hamur işlerinde lezzetli ve bir o kadarda yağlı bir mutfağa sahip Kazaklar bayramlarda ve özel günlerde, bavursak ve çelpek gibi tariflerle sofraları süslemektedir. Yağda kızartılmış mayalı hamurdan yuvarlak ya da kare biçiminde yapılır yumuşak ve tuzlu olur. Mantı başta olmak üzere hamur işleri de sofraların vazgeçilmezi. Kıymalı Kazak mantısı, bizim mantılara göre hayli iri, bohça biçiminde ve çok katlı özel bir tenceresi vardır.

Aynı şey pilav için de geçerlidir. Pilav aslında Kazak mutfağına sonradan girmiştir ama yerleşik hayatın etkisiyle ilk tarım mahsulleri olan pirinci Kazaklar çok sever. Pilavın 4 farklı mevsim için farklı tarifleri vardır. Pilav, kuru kayısı, üzüm ve erikten havuç, soğan ve ete kadar pek çok malzeme ile yapılır.

Kazaklar kısrak, deve, koyun, keçi ve sığır sütünü hem tek başına, hem de türevleriyle çokça tüketiyorlar. Yoğurt, ayran, kaymak, tereyağının ve peynirin yanında, İrimşik denilen bir tür ekşimik peyniri de hayli yaygındır.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here