Ana sayfa Dünya Mutfağı Makedonya Yemekleri MAKEDON MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

MAKEDON MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

4808
0

Tarihte Makedonya’nın Antik Yunanistan’da bir krallığın adı olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti’nin dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan bir ülkedir. Makedonya toprakları, tarihte birçok devlet ve imparatorluğun sınırları içinde yer almıştır.  Roma İmparatorluğu (sonrasında Doğu Roma İmparatorluğu) ve Osmanlı İmparatorluğu, bölgede hüküm süren imparatorluklardandır.

Yüzyıllar boyunca birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Makedonya, köklü ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Makedonya yemek kültürü her zevke hitap etmektedir. Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerin Makedonya yemek kültürüne tarihi etkileri vardır. Son yıllarda da bölgede Avusturya, Macaristan, İtalya ve Fransa mutfağından etkileri de görülmektedir.

Makedonya’nın yaklaşık 600 yıl boyunca Türk toprağı olarak kalması en çok mutfağına etki etmiştir. Mutfak kültürü çok fazla olarak Türk mutfağından esintiler taşımaktadır. Dolma, börek, sarma ve güveç fasulye gibi birçok Türk yemeğini mutfağında barındırmaktadır. Makedonya yemekleri ile hazırlanan sofralarda  birbirinden lezzetli tatlar tam bir ziyafet şöleni yaşatmaktadır.  

Mutfağın özellikle ekmekleri ünlüdür. Çeşitli şekillerde hazırlanan ekmeklerin en ünlüsü ise mısır unu ile hazırlanan ekmeklerdir. Bazen bu ekmekler büyük bir tepsi boyutunda hazırlanmaktadır. Bayram sofralarının vazgeçilmezi ise Nohutlu Ekmek’tir.

Kreplerin arasına peynir koyularak tepsiye dizilen börekler de çok fazla mutfakta yapılmaktadır. Onun dışında tereyağı da yemeklerin vazgeçilmezidir. Baharatlar ise pek yaygın değildir.

Bunun dışında pilavlarda, et yemeklerinde üzüm ve portakal gibi meyveler kullanılmaktadır.

Benzerliğin çok olduğu gibi isimleri bile hala benzerlik taşımaktadır. Hatta yemeklerin birçoğunun Türkçe söylenişi bile hemen hemen hiç değişmemiştir. Osmanlı’dan miras Musakka, Güveç, Börek, Baklava, Tarator, Dolma ve Sarma, Shkembe Chorba dedikleri İşkembe Çorbası, Tarhana ve  Turli şeklinde telaffuz ettikleri Türlü gibi tatlar Makedon mutfağının temel taşları arasında yer almaktadır.

Son yıllarda batı mutfağından etkilenen ve farklı kültürlerin tatlarını da içeren Makedonya mutfağı, ünlü Tikveşli yoğurtlarının da ana vatanıdır. 1943 yılından beri ise bu yoğurtlar Türkiye’de üretilmektedir.

Makedon mutfağı aynı çeşitliliğe süt ürünlerinde de sahiptir Sirenje adını verdikleri leziz beyaz peynirler, meşhur Kaşkaval Peyniri ve tütsülenmiş peynir çeşitleri ilk akla gelenlerdendir. Ülkede peynircilik kültürü öyle gelişmiş ki, hemen hemen her kasabaya, hatta köye ait özgün peynir çeşitleri bulunmaktadır.

Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Makedonlar’ı ağzının tadına çok düşkün insanlar olarak kaydederken, ülkenin özellikle kuzu kebabını ve balıklarını över.

Ohri Gölü ise son derece lezzetli alabalıklarıyla ünlüdür. Levrek iriliğinde, muhteşem bir lezzete sahip olan bu kahverengi alabalık çeşidi, göl çevresindeki restoranlarda farklı şekillerde servis edilmektedir.

Makedonyalılar dana, domuz, kuzunun yanı sıra kaz, tavuk ve ördek gibi kanatlılar da yaygın olarak üretmekte ve tüketmektedirler. Etler yemeklik kullanımın yanı sıra diğer Balkan ülkelerinde de yaygın olduğu üzere tütsülenerek, kurutularak ve başka işlemlerden geçirilerek lezzetli şarküteri ürünlerine de dönüştürülmektedir. Makedon mutfağı et yemeklerinin yanında hamur işleri ve tatlıları ile göz doldurmaktadır. Makedonya yemekleri bol tereyağı ile yapılır. İç yağı da oldukça fazla kullanım alanına sahiptir. Bu şekilde lezzet daha da artmaktadır. Bunun dışında biber oldukça sevilmektedir. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde mutlaka en başta yerini alır.

Ayrıca birlikte yemek pişirmek bu ülkenin bir kültürüdür. Özellikle hafta sonları dağ evlerinde ziyafet vermek son zamanlarda çok yaygındır. Üsküp’te çorba tüketildiğine pek rastlanmasa da ziyafetlerde çorba baştaki yerini alır. Davetlerde sofraya oturulduğunda misafirlere önce çorba ikram edilir. Et yemekleri ana yemek olarak mutlaka servis edilir. Pilav ya da makarna eşlik eder. Masada aynı zamanda mezeler de yer alır. Salata çeşitleri de sofraları süslemektedir. Ayvalı, kuru kayısılı, vişneli birçok geleneksel tarife de bu mutfakta rastlamak mümkündür.

Makedonya’nın hemen hemen tüm şehirlerinde kaliteli şarap üretilebilecek bağlar bulunmaktadır. Şaraplar en çok Tikveş üzümünden üretilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here