Ana sayfa Türk Mutfağı Niğde Yemekleri NİĞDE MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

NİĞDE MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

2275
0

Elmanın geniş yer tutuğu şehirde mutfağın en önemli lezzetlerinden birisi piriçli elma dolmasıdır.

Pirinçli Elma Dolması

Niğde denildiği zaman akla birçok meşhur yemek, hamur işi, tatlılar ve içecekler gelir. Fakat ilk akla gelen yöresel yemekler mangır çorbası, kabak musakkası, Niğde tavası ve ditmedir.

Kuzu eti ile hazırlanan Söğürme ve Niğde tava yörenin iki önemli ve favori yemeğidir. Niğde’de  Arabaşı Çorbası da özellikle uzun kış günlerinde insanların direncini artıran bir çorbadır.

 

Dürümlerin yöre mutfağında önemli bir yeri vardır. Evlerde her zaman yufka bulunmasıyla beraber hafifçe sulanmış yufka ekmeğin içine kıyma, sızgıt, küp peyniri, çökelek, hakırdak (kuyruk yağı), ciğer konularak yapılmaktadır.

Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Niğde’de de tarhana çorbası önde gelen lezzetler arasındadır. Tarhana akşamdan ıslatılarak pişirilir. Üzerine ise tereyağında kızdırılmış kuru nane, salça, kırmızıbiber konularak yenilmektedir. Diğer çorbalara örnek olarak ise oğma çorbası, mangır çorbası, arabaşı çorbası verilebilir.

Oğma Çorbası

 

Ufalanmış ekmeklerin peynirle beraber yağda pişirilerek yapılmasıyla hazırlanan Tirit de yöresel yemekler arasında yerini almaktadır. Yağı çıkıncaya kadar çalkalanan yoğurda aşlık adı verilen dövülmüş buğday konulur. Pişirileceğinde suda eritilir ve buna aşlık denmekte ve yemeklerin yanında servis edilmektedir.

Köfter adı verilen Niğde lokumu mutfağın yıldızlarındandır. Pekmez, su, nişasta ve un karışımından yapılmaktadır. Niğde sofralarının hafif ve besleyici diğer tatlıları ise yine nişasta, şeker, pekmez, su karışımıyla hazırlanan paluza ve kuru zerdali kavurması’dır.

Reçel ve turşu da Niğde mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Üzüm için de aynı durum geçerlidir. Üzüm turşusu ikramlık olarak konuklara sunulmaktadır. Çandır denilen turşu, alıçların sonbaharda olgunlaştığında toplanıp, tuzlu su, bir avuç nohut ve limon tuzu ilave edilerek kurulmasıyla hazırlanır. Reçellere gelindiğinde ise beyaz kiraz reçeli, gül reçeli, zerdali reçeli, minik domates reçeli, armut reçeli, elma reçeli önemli lezzetler arasındadır. Yörede sevilen reçeller arasında olan iğde reçeli ise baharda iğde ağacının çiçeklerinin toplanıp yıkanmasıyla, kaynamakta olan şuruba eklenip istenilen kıvama geldiğinde limon tuzu ilave edilmesiyle yapılmaktadır.  

Niğde Gazozu da ülkemizde üretilen en eski gazlı içecekler arasında yer almaktadır. Mutfağın favorileri arasındadır. Az şekerlidir ve ahududu aroması içermektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here