Yarma ile pişen etler, pilavlar, şiş kebaplar, haşlamalar ve dolmalar Türkmenlerin yemeklerinin en önemlilerindendir. Diğer önemli yemekleri arasında katıklaş (katıldı aş) denilen sulu et başta gelir. Bu yemeğe az miktarda pirinç koyarlar. Çektirme bir nevi etli pilav olup, genellikle misafirler için pişirilir. Kurma yani kavurmayı ise, eti kuşbaşı halinde doğrayıp, kendi yağında kavurmak suretiyle ekmekle yerler. Gelinbudu Köfte, Patates kayığı, Badamjan Gatlamasy (patlıcan katlama), Fitçi (etli börek), Kadili Gutap (Balkabağı böreği), Gızzırma (Gözleme), Kömeç veya Jigirdekli Çörek, Türkmen Pilavı, Kerkük Pilavı Türkmenistan’ın önde gelen yerel lezzetlerindendir.
Ayrıca, Türkmenler arasında yeni yılın başlangıcı sayılan Nevruz coşkuyla kutlanırdı. Nevruz’da Yedi taham adında özel bir yemek pişirilirdi. Diğer Nevruz yemekleri: Nevruz köçe (buğday yarmasından), Nevruz yarma, yeni göğeren yeşil (gök), buğdaydan semeni (Semenek).
Türkmenlerin günlük yemeklerinde tatlı yeme alışkanlığı yoktur. Tatlı yerine taze ve kuru meyve yerler. Türkmenler tatlıyı özel günlerde hazırlarlar. Özellikle bu tatlılar düğün gibi törenlerde yapılır. Bu tatlıların en yaygın olanları Şekşeki ve Katlama’dır. Özellikle düğünlerde gelinin arkadaşları tarafından yapılan Şekşeki hafif bir hamur tatlısıdır. Katlama ise, kız evlendikten 40 gün sonra ailesinin evine gider. Damadın akrabaları o gün ilişkiler tatlı olsun diye Katlama yaparak kız evine götürürler.Türkmenlerin undan yapılan tatlıları da oldukça yaygındır. Unun süt ve yumurta ile karıştırılıp hamur halinde tandırda pişirilmesi ile elde edilen bir türü olan külçe oldukça ünlüdür.
Türkmenler konukları geldiğinde ya da karşılıklı ziyaretlerinde öncelikle çay ikram ederler. Bu genelde yeşil çaydır. Çay, çeynek adı verilen özel kaplarda içilir. Kış sonunda hayvanların yavrulamasıyla başlayan; bahar, yaz ve güz aylarında çoğalan süt ve sütten yapılan yiyecek ve içecekler Türkmen mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bunlar arasında katık, goyutmak (ağız), çal, ayran, gaymak, süzme (torba yoğurdu), gurt ilk akla gelenlerdir. Türkmenlerin en tanınmış içkisi Çakıf dedikleri üzümden yapılan bir içkidir.