Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz, popülaritesini gün geçtikçe artıran bir besin… Adını maya dilinde “güç” anlamına gelen kelimeden alan, Aztek ve Mayaların temel gıdalarından biri olan chia tohumu, aslında bir adaçayı türü olan Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır. Meksika ve Guatemala’da yetişen chia tohumunda keten tohumu ve somon balığından daha fazla omega-3 vardır. Sıvı ile birleştiğinde jelleştiği ve oldukça iyi bir lif kaynağı olduğu için uzun süre tok tutucu etkisi vardır.
Chia tohumu zayıflatır mı?
Diyetlerde önemli rol oynamasının sebebi sanılanın aksine yağ yakıcı etkisi değildir. Bu tohumun yağ yakıcı etkisi yoktur ancak uzun süre tok tuttuğu için ve besin değeri yüksek olduğu için diyetlerde sık sık karşımıza çıkan bir besindir. 28 gram chia tohumunda 11 gram lif, 5 gram omega-3 ve 4,4 gram protein vardır.
Aynı zamanda daha kolay doymayı ve daha rahat uyumayı kolaylaştıran triptofan hormonu içerir ve kan basıncını düzenleyip iyi kolesterolü yükseltir. Günlük fosfor ihtiyacınızın %27’sini, kalsiyum ihtiyacınızın %18’ini ve lif ihtiyacınızın üçte birini karşılar. Harika bir protein kaynağı olmasının yanı sıra bir araştırmaya göre, koşu yapacak iki gruptan birine chia, diğerine de enerji içeceği verildiğinde, performanslarında bir fark olmadığı gözlemlenmiş.
Metabolizmayı hızlandırmak, kanser hücrelerinin büyümesini sınırlandırmak, diyabete karşı koruma sağlamak, bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterilerin büyümesini desteklemek ve karın bölgesinde yağ oluşumunu engellemek gibi faydaları da olan chia tohumu glüten içermediği için, çölyak hastaları tarafından da tüketilebilir.
Fazlası zararlı olabilir
Her şeyin olduğu gibi, chia tohumunun da fazlasının zarar olduğunu belirtmekte fayda var. Fazla tüketilmesi durumunda yüksek omega-3 içerdiğinden kan sulandırıcı ilaç kullananların tüketmemesi daha iyi olacağı gibi, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara ya da gastrointestinal sorunlara da yol açabilir.
Peki, bunca yararını öğrendik ama bunu nasıl kullanacağız? İşte size evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, hem sağlıklı hem pratik hem de leziz beş tarif! Gelin bu tarifler nasıl yapılıyor beraber bakalım.
CHIA VE GOJİ SMOOTHIE
MALZEMELER
- 2 su bardağı süt
- 3 tatlı kaşığı chia tohumu
- 1 yemek kaşığı goji berry
- 1 muz
- 1 elma
Yapılışı
Tüm malzemeleri blendera koyup, püre haline gelene kadar çırpıp soğuk olarak servis ediyoruz. İşte bu kadar basit!
CHIALI DONDURMA
MALZEMELER
- 1 kâse yoğurt
- 2 yemek kaşığı chia tohumu
- 2 yemek kaşığı çilek reçeli
- 4 taze çilek
Yapılışı
Çilekleri minik minik doğradıktan sonra tüm malzemeyi karıştırıp ufak kaplara paylaştırıyoruz (buz kalıbı da olur) ve buzluğa atıyoruz. 1-2 saate chialı dondurma hazır!
KAKAOLU MUZLU CHIA PUDİNG
MALZEMELER
Yapılışı
Öncelikle muzu iyice eziyoruz ya da blenderda çırpıyoruz. Ardından diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Kaplara paylaştırıp buzdolabında 5-6 saat kadar bekletiyoruz. Dilerseniz üzerini muz dilimleriyle de süsleyebilirsiniz. İşte hazırlaması bu kadar basit!
ÇİLEKLİ CHIA PUDİNG
MALZEMELER
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
- 1 tatlı kaşığı bal
- 3 yemek kaşığı chia tohumu
- 7-8 taze çilek
Yapılışı
Çilek dışında tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra 5-6 saat buzdolabında bekletiyoruz. Çilekleri blenderda püre haline getiriP iyice kıvama gelen pudingin üzerine döküyoruz. Çilekli chia puding hazır!
CHİA TOHUMLU OMLET
MALZEMELER
Yapılışı
Öncelikle bir kapta chia ve sütü karıştırıp tohumların sütü biraz emmesini bekliyoruz. Bu sırada ayrı bir kapta yumurtaları, tuzu ve karabiberi çırpıyoruz. Tohumlar sütü emdikten sonra karışımı yumurtalara ekleyip biraz daha çırpıyoruz. Tavada biraz yağ kızdırıp karışımı döküyoruz. Dilerseniz üzerine peynir de rendeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!