Büzme, keşkek, kesme hamur, saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği, yufka şipirt, bazlama, bulama mutfağın sevilenleri arasındadır.
Şehrin en meşhur lezzetlerinden birisi de mantıdır. Çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Mercimekli mantı ve nohutlu tavuklu mantı bunların başında gelmektedir. Bunun dışında içi nohut, keklik eti, peynir ve kıyma kullanılarak da yapılan mantı çeşitleri sıkça yapılıp tüketilmektedir.
Bıldırcın kebabı, saç kebabı, kavurma, meyaneli tavuk ise sevilen et yemeklerindendir. Bunun dışında kuru fasulye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, köpük helvası, hoşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu da mutfağın vazgeçilmezleri arasındadır.
Haşhaşlı lokum Bilecik’in meşhur lezzetlerindendir. Bir tür börek olan haşhaşlı, mayalı ve mayasız olmak üzere iki biçimde yapılmaktadır. İlkinde; hamur mayalanarak düzgün bir yere yayılır, içine haşhaş,ceviz ve türlü baharatlar konularak rulo yapılır, bunlarda fırında pişirilerek yenilir. Bu tür haşhaşlıya lokum da denmektedir. Mayasız haşhaşlıda hazırlanan hamur doğrudan doğruya pazılara bölünerek açılır. İçine dövülmüş haşhaş konularak yağ sürülür. Daha sonra rulo yapılır. Bunların üstüne yumurta veya yağ ve yoğurt karışımı sürülerek tepsiler içinde fırında pişirilir.
Linga ise yörenin diğer sevilen lezzetlerinden biridir. Un ve karbonatla suluca bir hamur hazırlanır. Bu hamur açılarak saç üzerinde veya yağsız tavada iki tarafı pişirilerek pekmez içine atılır. Bir süre pekmez içinde bırakılan hamur daha sonra bir tabağa alınarak üzerine dövülmüş ceviz serpilerek yapılır ve çok sevilerek yenilir.
Bilecik’te kış mevsimin yaklaşmasıyla ev yapımı salça çalışmaları hummalı bir şekilde başlar.Evlerde yapılan domates salçalarının daha lezzetli olduğunu söyleyen Bilecikliler kasalarda aldıkları domatesleri yıkadıktan sonra ince ince doğrarlar. Doğranan domatesler odun ateşinde büyük kazanlarda kaynatılır. İyice domatesler eridiğinde makinede çekilir. Tekrar kazanlara ateş üzerine koyarak içine tuz attıktan sonra su kaçıncaya kadar karıştırılarak pişirdikten sonra sıcak olarak cam kavanozlara doldurulur. Kışın domates salçası kahvaltılık ve yemeklerde kullanılır.
“Osmaneli Ayva Lokumu” Türkiye de bir ilki başardı. Bilecik’in Osmaneli ilçe belediyesi, yörenin en önemli ürünlerinden olan ayvadan lokum yaptırıp satarak bölgenin tanıtımına katkı sağlamıştır. Osmaneli’de üretimi gerçekleşen “Osmaneli Ayva Lokumu” 2010 yılında patenti alınarak dünyaya sesini duyurdu. Günlük bir ton üretimi yapılan “Osmaneli Ayva Lokumu”; ayva, nişasta, şeker ve suyla imal edilip yapılmaktadır. Ve lokumun içinde doğal olmayan hiçbir katkı maddesi yoktur. Lokum renklendirici ve meyve aroması kullanılmadan tamamen doğal malzemelerden yapılan lokum bölgenin yıldızıdır.
Doğa, tarih ve kültür zengini Bilecik’in ilçelerinden İnhisar’ın “narı”, Pazaryeri’nin meşhur “boza” ve “helvası” mutlaka denenmesi gerekenler arasındadır.
Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenliklerinde yörüklerin kurdukları ve içleri geleneksel Türk el dokuması halı ve kilimlerle döşenen kara çadırlar önünde yakılan ateşler üzerinde kurulan saclarda yapılan gözlemelerle, yayık ayranlarının gelen misafirlere ikramları doyumsuz ve unutulmaz bir tat verir.Törenlerin asırlardır vazgeçilmez bir özelliği de “şifalı pilav” ikramıdır.
Yine Marmara Bölgesi’nin en fazla nar üretimi yapılan Bilecikte bu meyvenin yeri büyüktür. İnhisar İlçesinde ekim ayı ortalarında “Nar Festivali” gerçekleştirilir.