Ana sayfa Dünya Mutfağı Grönland Yemekleri GRÖNLAND MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

GRÖNLAND MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

1700
0

Grönland’ın geleneksel yemeği ülkeye özgü bir çorba olan Suaasattır. Çoğunlukla fok eti, balina eti, ren geyiği ya da kuş etinden kullanılarak yapılır bu çorba. Havuç ve patates de eşlik eder bu çorbaya genelde. Onun dışında bu çorbayı koyulaştırmak için çoğunlukla pirinç ya da bir gece önceden ıslatılıp nişastası suya geçen arpa kullanılır.

Fok doldurması olan Kiviak da yörenin geleneksel yemekleri arasındadır. Yazın havada uçarken uzun bir sopanın ucuna bağladıkları file sayesinde kuşları oturdukları yerden yakalayan halkın yaptıkları Kiviak’ın tarifi binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Fok derisi alınıp, içine sığdırılabildiği kadar deniz kuşu tıkılır(en az 500 tane) ardından dikilerek bütün havanın çıkması sağlanır. Fok yağı sinekleri uzak tuttuğu için dikerken dikişlerin üzerine bolca fok yağı sürülmektedir. Son olarak hava almasını engellemek için üzerine büyük bir taş konulur. Bu yemek pişmeden 3 ay bekletilerek yapılmaktadır. Ancak donmuş toprak doğal bir buzdolabı görevi sağlamaktadır.

Kurutulmuş kambur balina ve kurutulmuş morina balığı da sevilen atıştırmalıklar arasındadır. Sade yendiği gibi yanında chili ve soya sosuna batırılarak da tüketilmektedir.

En sevilen etlerden biri olan Muskox birçok şekilde yapılmaktadır. Genel olarak içinde sebzeler ve çeşitli soslarla pişirilenler oldukça yaygındır. Ren geyiği etini de birçok şekilde tüketirler. Sadece tuz ve karabiber ekleyip tavada kızartıp yanında pirinç pilavı ya da patatesle yenen ren geyiği çok sık yapılmaktadır. Reindeer Steak de popüler yemekler arasındadır.

Muktuk iniut halkının meşhur yemeklerinden birisidir. Dondurulmuş balina eti derisi ve balina yağından oluşmaktadır. Muktuk çiğ olarak tüketilmektedir ya da turşu ile yemek yanında atıştırmalık olarak tüketilmektedir.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here