İstanbul mutfağının zenginliği sadece en iyi cins ve pahalı malzeme kullanılan ve altın, gümüş kaplarda sunulan yemeklerle sınırlı değildir.
Kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler İstanbul mutfağının esas yemeklerindendir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye ve zeytinyağlı yemekler ise yan öğünler olarak sofralarda kendine yer bulur .
Doğu Bölgesinde yaygın olan Kebap kültürü İstanbul mutfağında da; Köfte ve şiş kebabı, Döner kebap, acılı, yoğurtlu, patlıcanlı vb. kebap çeşitleri ile kendine yer bulur.
Hamur işleri, tatlı olarak baklava, kadayıf gibi lezzetleri ise günümüzde bu işi nesillerdir devam ettiren küçük dükkanlardan temin etmek mümkündür.
İstanbul’a has olan meşhur yemekler/lezzetler belirli ilçelere özgü olarak adını duyurmuştur. Misal; Vefanın Bozası, Kanlıcanın Yoğurdu kavramı bunlardan sadece ikisidir.
Genel olarak bakıldığında ise:
Ortaköy’ün kumpiri,
Eminönü’nün balık ekmeği,
Kanlıca’nın yoğurdu,
Beyoğlu’nun ıslak hamburgeri, kokoreci ve profiterolü
Sarıyer’in böreği
Sultanahmet’in köftesi
Çengelköy’ün salatalığı
Vefa’nın bozası
Eyüp’ün kebabı ve kaymağı
Beykoz’un paçası
Sultanahmet işkembecisinin terbiyeli şirden çorbası
Karaköy fırınının saray lokması ve kuru-poğaçası
Üsküdar-Şemsipaşa’nın turşusu
Hacıbekir’in akide ve latif lokumu
Gümüşsuyu’nun baklası
Bayrampaşa’nın enginarı
Yedikule’nin yağlı göbekli marulu
Langa’nın hıyarı
Kartal’ın pırasası
Çengelköy’ün badem gibi salatalığı ve kayısısı
Kemer’in patlıcanı
Arnavutköy’ün çileği
Kavak’ın inciri
Sultanselim’in kocaman beyaz inciri
Yakacık’ın, Erenköy’ün Pembeçavuş ve Alpehlivan üzümü
Beykoz-Dereseki’nin fasulyesi, cevizi
Vaniköy’ün vişnesi, Akhafız can eriği
Beykoz’un cevizi
Ayaspaşa’nın beyaz, tatlı kara, ekşi kara dutları
Gibi örnekleri sıralamak mümkün olacaktır.
Bu yemeklerin yanı sıra Osmanlı Dönemindeki azınlıkların İstanbul mutfağına kazandırdıkları yemekler arasında; hünkar tarhana çorbası, kefal pilakisi, palamut köftesi, topik, İstanbul pilavı, erik soslu kabak, lüfer pilavı, papaz yahnisi gibi lezzetler de İstanbul mutfağı denilince ilk akla gelenlerdendir.
İstanbul’da bununla birlikte yabancı mutfaklar da çoğunluktadır. Özellikle fast-food kültürü gelişmiştir, yöresel yemekler için ise lokantalar ve restaurantlar tercih edilmektedir.
“Bir kahvenin 40 yıl hatırı olur” inanışı ile büyük değer ve anlam ifade eden Türk kahvesi de İstanbul mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Lokum ile ikram edilen bu kahve; kız isteme başta olmak üzere özel ve önemli günlerin ve dost meclislerinin vazgeçilmezlerindendir.
Günümüzde ise Osmanlıdan kalma diğer bir kahve geleneği olan Osmanlı kahvesi, İstanbul mutfağında popüler ikram lezzetlerinden biridir.