Mısır halkının yemekleri daha çok tencere yemekleridir. Pişirme yöntemlerinde ise kızartma ve ızgara tercih edilmektedir. Tencere yemeklerinde ise tercih çorbadan yanadır.
Baharat ve ot olarak;
- Karabiber
- Kimyon
- Kuru nane
- Dereotu
- Kişniş
gibi otların kullanıldığı Mısır mutfağında, çorba yapımı için çeşitli baklagiller kullanılmaktadır. Tatlı konusunda da ilgili olan Mısırlıların en çok beğendiği tatlılar arasında; baklava, kadayıf, kabak tatlısı ve tüm sütlü tatlılar vardır. Yöredeki en meşhur tatlı ise Ommu Ali (Ali’nin Annesi)’dir. Bu tatlının sahip olduğu birde öyküsü bulunmaktadır: Osmanlı’nın Mısır Valisi zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışıp, onları evlerinde ziyaret etmekteydi. Bir akşam Kahire’nin yan mahallelerinden birindeki küçük bir evin kapısını çalar ve eve konuk olur. Kıyafet değişikliğine rağmen valiyi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa düşer. Evde yenebilecek hemen hiçbir şey yoktur. Fakat evin hanımı mutfağındaki malzemelerle bir tatlı yapar. Tatlıyı çok beğenen vali, ev sahibine tatlının adını sorar. Tatlının herhangi bir adı yoktur bu yüzden ev sahibi tatlıyı karısı yaptığı için “Ommu Ali” “Ali’nin Annesi” şeklinde bir cevap verir. O günden itibaren de bu tatlı Mısır’da bu isimle ünlenmiş olur.
Özel günlerinden biri olan ve ilkbahar başlangıcında kutlanan “Firavunlar Bayramı” en meşhur günlerinden biridir. Bu günde Mısırlılar; taze soğan, tuzlu balık ve haşlanmış yumurta yemektedirler. Günlük yaşamlarında ise kahvenin çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Oldukça şekerli olan kahveleri içine çekilmiş kakule katar ve kahveyi kokulandırarak içerler.
Hem şık restoranlarda alıştığınız yiyecekleri yadırgamadan yiyebileceğiniz hem de bedevi sofralarında yerel tatları da deneyimleyebileceğiniz bir mutfak kültürüne sahip olan Mısırın en meşhur lezzetleri arasında Falafel (nohut köftesi) ve Kushari bulunmaktadır .