Yörede yemekler daha çok unlulara dayanmaktadır. Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir. Sirok diğer adıyla Gömme Sivas’ın hamurlu yiyeceklerinden biridir. Hazırlanan hamur fırında üzeri kızarana kadar pişirilir, ardından sert üst kısmı kesilir. Hamurun içi ufalandıktan sonra üst kısmı kare şeklinde kesilir. Son olarak üzerine tereyağı, kenarlarına ayran dökülüp yenilir. Baviko‘da bu yörenin hamurlu lezzetlerindendir. Hazırlanan hamur 1 saat bekletildikten sonra üzerine sarımsaklı ayran dökülür. Yapması kolay gibi görünse de oldukça ustalık isteyen bir hamur işidir. Çerkeslerin hıngal mantısına benzeyen ama Sivas’da Hingel olarak anılan mantı olmazsa olmazlardandır.Boncuk mantı olarak adlandırılan kare ya da yuvarlak şekilde kesilmiş hamurlar pişince yoğurt ile bir araya gelir. Buna Sübüra adı verilir. Yaz günlerinde soğuk olarak servis edilir.
Çıkış noktası başka mutfaklar olan İçli Köfte bu yörede de biraz daha farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Oval değil yuvarlak olarak hazırlanılır. Bazı bölgelerde üzerine yoğurt bazı bölgelerde ise tereyağı dökülerek servis edilir.
Pancar da sık kullanılır Sivas mutfağında. Yazları pancar çorbası meşhurdur. Bunun yanı sıra Pancar Sarması da yapılan yiyecekler arasındadır. İç harcı bulgurdan yapılır. Pişen pancar sarmalarının üzerine yoğurt ve kızdırılmış pul biberli tereyağ dökülür. Pezik oraya özgür çok meşhur bir turşudur. Pancar dallarıyla hazırlanır ve lezzetinin güzelliğinden çok kısa zamanda tüketilir.
Mutfağında yoğurt ve süt ürünleri ile yapılan yiyeceklerde oldukça fazladır. Keş, peskütan, çökelek bunlardan bazılarıdır. Aynı zamanda çorbanın da yeri bu mutfakta çok büyüktür. Peskütan, Kesme Çorbası, Tarhana, Şalgam, Patates, Şehriye, Mercimek, Bulgur, düğülcek çorbaların en bilinenlerindendir.
İçinde et bulunmayan bulgurdan yapılan Mirik Köfte haşlandıktan sonra yoğurt ve kızdırılmış pul biberli tereyağ ile servis edilmektedir. Sivas ile özleşen mutfağın en meşhur efsane yemeklerinden biri Madımak’tır. Ispanağa benzer bir yapısı olmasında rağmen tadı oldukça farklıdır. Çorbası ve yemeği yapılır. Yemeğinde üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Sivas mutfağının börekleri de çoktur. Ve oldukça lezzetlidirler. Su böreği, köylü böreği, yufka böreği, tel böreği, yarımca börek, dible gibi çeşitleri vardır. Pilav ve türevleri de bu mutfakta kendilerine güzel bir yer bulurlar. Divriği Pilavı Sivas’ın meşhur lezzetlerindendir. İçinde kuzu eti, kuru soğan, nohut, kuş üzümü yada kuru üzüm, yenibahar, tereyağı ve çam fıstığı bulunan efsane yemeklerden biridir.
Unlular, tahıllar, süt ve süt ürünleri ile yapılan yemeklerin meşhur olduğu kadar Sivas mutfağında etin yeri de oldukça fazladır. Et yemeklerinin başında, sebzeli et yemeği gelir. Önce kızartılarak pişirilmiş etlere patlıcan, biber, domates konularak hazırlanır. Sebzeli et çarşı fırınlarında tavalarda hazırlanır ve buna “fırına tava vermek” denilir. Sivas Kebabı meşhur yemeklerinden biridir.Kemikli kuzu etinden yapılır. İçerisinde bol sebze bulunur. Genellikle yaz ve sonbahar aylarında yapılan çarşı yemeğidir. Tokat kebabına benzetilir, Fakat bu kebabın içinde patates bulunmaz. Sivas Köftesi mutfağın mihenk taşlarından biridir. Genelde kaburga, kürek ve but etlerinin tuzla ovulup makinede çekilip kıyma haline gelmesiyle yapılır. Taze otlar ve bitkilerle beslenen hayvanların etinin kullanılmasından dolayı çok lezzetlidir. Normal köftelerden daha geniş yapılır ve içinde hiç baharat olmadan hazırlanır.
Pehli, çirli et, yaprak sarması, lahana sarması, yahni yörenin et ile yapılan diğer yemeklerindendir. Sebzenin de hakim olduğu Sivas mutfağında sebze ile yapılan yemekler de ön plandadır. Kabak kavurması, sütlü kabak, üzümlü kabak, şalgam kavurması ve yemeği, patates tiritlisi yemekler başlıcalarıdır. Yörenin diğer meşhur lezzetlerinden biri Gırniş, haşlanmış tavuk ve unla hazırlanan hamurdan yapılan bir yemektir.
Sivas mutfağının tatlılarının başında tava hurması, kırım baklavası, kadayıf, un helvası, paluza (pelte), pestil kızartması, incir dolması ve ballı börek gelir. Bunların dışında daha çok eski dönemlerin tatlısı olan Hasuda ya da aside adıyla anılan tatlı hala bu bölgede az olsa da yapılmaktadır. Un ve şekerle hazırlanan bu tatlı ocakta su ile birlikte pişirilir. Sulu helva olarak da anılmaktadır. Şeker yerine sulandırılmış pekmez de zaman zaman bu tarif de yerini almaktadır. Başka diğer bir tatlı ismiyle biraz şaşkınlık uyandırsa da Sivas’ın en sevilen ve meşhur tatlılarından biri olan Kelle Tatlısı’dır. Sofraya bir bütün halinde getirilen ve rengi nar gibi olan Kelle Tatlısı’nın dışı baklavayı anımsatsa da içi kadayıf gibidir. Tatlının içinde fındık içi, badem, ceviz, parmak üzümü, çekirdeksiz üzüm, kuş üzümü, toz tarçın, karanfil, kimyon, zencefil ve yeni bahar gibi çok sayıda enfes ve değişik şeyler bulunmaktadır.