Ana sayfa Türk Mutfağı Burdur Yemekleri BURDUR MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

BURDUR MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

1491
0

Burdur mutfağında; çorba, tencere yemekleri, pirinç pilavı ve börek daima ana yemeği oluşturur.  İlerleyen zamanda bu yemeklerin arasına zeytinyağlılar ve salata çeşitleri de katılmıştır.

Un, haşhaş ve ceviz; geleneksel Burdur mutfağı lezzetlerinin yapımında en çok kullanılan malzemelerdendir.

Burdurun toplamda 11 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerde günlük olarak en çok yenen yemekler: Mercimek aşı ve çorbası, tarhana çorbası, etli ve zeytinyağlı kuru fasulye, yaprak sarması, nohut ve yahnisi, karnıkara, börülce, etli patates, biber, patlıcan ve kabak dolmaları ile bulgur pilavıdır.

Sofralarda içecek olarak en çok tüketilen ise; yoğurt, cacık, ayrandır. Salata olarak, mevsimine göre domates salatası ve çoban salatası yemek masalarını süslemektedir.

Özel günlerde (ziyafetler ve düğün davetlerinde) et veya tavuk suyuyla pişirilmiş pirinç çorbası, et yemeği olarak soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı üzerine büyük parça “çekme” diye tabir edilen kızarmış et suyundan pişirilmiş “kaynana” denilen ve üzerine karabiber ekilmiş bulgur pilavı ikram edilir.  Yine bu sofralara su böreği, kabak helvası, baklava, kuymak, muhallebi, sütlaç ve irmik helvası gibi ikramlarda eklenir.

Burdurluların hazırlamış oldukları bu sofralar bir tekerleme ile tanımlanır:

“ÜÇ PİLİÇCİK – SUYUNDAN ÇORBACIK – ETİNDEN ÇEKMECİK – BAKLAVACIK – BÖREKCİK.”

Bağ bahçe ve günü birlik mesire yerlerinde saç kavurması, şiş köfte, saç böreği veya et böreği ile Testi Kebabı pişirilirken, evlerde ise tahinli, tereyağlı ve haşhaş sürtmesi katmerler yapılır.

Et yemeklerinin pirinç ve bulgur pilavı eşlik etmektedir.  En çok beğenilen yemekler börek ve çeşitleri ile hamurdan yapılan tatlılardır.   Tatlılar arasında en çok beğenilenlerden biri olan Şam muhallebisi ile ilgili olarak şöyle bir anı bulunmaktadır:

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Burdur’u ziyareti sırasında kendisine ikram edilen ve “Şam Muhallebisi” için; “Bu muhallebi Şam muhallebisi değil. Orada böyle bir şey yok. Bu tatlıyı sadece Burdur’da yedim” demiştir ve adının “Burdur Muhallebisi”  olarak değiştirilmesini istemiştir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here