Ana sayfa Türk Mutfağı Diyarbakır Yemekleri DİYARBAKIR MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

DİYARBAKIR MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

3871
0

Her türlü et ve çeşidinin bol olduğu Diyarbakır’da öne çıkan lezzetlerde doğal olarak etli yemeklerdir. Ciğer kahvaltıların vazgeçilmezidir. Diğer bir lezzet şöleni ise Kavurmalı Yumurta olarak gösterilmektedir. Kebabın her çeşidine burada rastlamak mümkündür. Ayva Kebabı bunlardan biri.  Kemikli kuzu etinden yapılan yemeğe arzu edilirse badem ve kuru kayısı da eklenmektedir. Mumbar Dolmasına burada bumbar dolması da denmektedir. Yemeğin adı Diyarbakır’da Kibe mumbar olarak anılmaktadır.Koyun bağırsağının içinin dolma içi ile doldurulması ile yapılan bu yemek oldukça özel ve meşhurdur. Diyarbakır ile özdeşleşen en güzel yemeklerinden biri Kaburga Dolmasıdır. İyi bir kaburga dolması için kuzunun ön kolu kullanılmaktadır.

Kaburga Dolması

Sumaklı ekşili etli dolması da bu mutfağın en sevilen yemeklerindendir. Diyarbakır mutfağının meşhur diğer bir yemeği de Meftune’dir. Bu yemeğin aslı kuzu kuşbaşı etinden yapılır. Fakat burada etle birlikte değişik sebzeler kullanılarak da meftune yapılmaktadır. Kabak meftunesi, patlıcan meftunesi ve kenger meftunesi bunlardan bazılarıdır. Taş fırında yapılan güveç yemekleri de evlerin vazgeçilmezidir. Et ve kebap çeşitlerinin fazlalığı ile mideleri bayram ettiren Diyarbakır salataların da cennetidir. Çeşit çeşit salatalar sofralarda yerini almaktadır. Bostana bu salataların en başında gelir. Domates, demet maydanoz, taze soğan, sivri biber, kuru soğan, limon, baharatlar ve ceviz bu salatanın temelini oluşturmaktadır.

Mezopotamya‘nın hilali üzerinde yer alan bölge mutfağında etler olduğu kadar tahılların da yeri büyüktür. Buğdaydan una kadar yayılan yelpazede bulgur, simit, simit ufağı, irmik , dövme, yarma bölgenin ana malzemeleri sayılmaktadır. Ve bu ürünlerle yapılan bir çok meşhur yemek vardır.

Lebeni Çorbası bunlardan biridir. Temel malzemesi yoğurt ve yarmadır. Sıcak servis edildiği gibi soğuk servis edilip, Soğuk Ayran Çorbası olarak da anılmaktadır. İsmi bize yabancı gelen Belluh ise aslında mercimekli köftedir. Bulgur ve mercimekten yapılmakta ve sevilmektedir. Kıyma ve ince bulgurdan yapılan mini  köftelerden oluşan Hıllorik mutfağın meşhurlarındandır.

Pıçık ise yine bulgurdan yapılan bir yemektir. Mini köfteler yapılıp haşlanır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tavada tereyağında yakılan salça ve baharat eklenerek yapılır.

Diyarbakır mutfağının bir diğer yıldızı da Duvaklı Pilav’dır. Tavuk eti ya da koyun kıyma yada kuşbaşı kullanılır. Yörede özel günlerde de oldukça sık yapılan bir yemektir.Yenibaharın eşşiz kokusu pilava inanılmaz bir aroma katmaktadır. Arzuya göre badem de eklenmektedir. Mutfak kültüründe Şehriyeli Bulgur Pilavı, Kibe Budur Pilavı , Cücük Pilavı , Soğanlı Lapa , Keşkek  ve Kapama oldukça sık yapılan pilav türlerindendir. Börek ve ekmeklerin de mutfakta yeri büyüktür. Su Böreği, Saç Böreği, Patile, Bulgur Ekmeği, Dövmeç, Çörek ve Kıkırdaklı Ekmek bunlardan birkaçıdır.

 

Diyarbakır sadece yemekleri ile değil aynı zamanda lezzetli tatlıları ile de dikkat çekmektedir. En ünlü tatlısı Kadayıftır. İlk olarak Ermeni asıllı Agop adında biri tarafından 1890 lı yıllarda ortaya çıkıp yapılıyor kadayıf. Daha sonra tatlının çeşitleri çıkmıştır.  Burma Kadayıf, Peynirli Kadayıf, Cevizli Kadayıf ve Sargı Burma ise bu çeşitlerden bazılarıdır. Lokmaya benzeyen şekerli kızartılmış hamurdan yapılan Zingil ‘de çok sevilerek tüketilmektedir. Yıldız tatlılardan biri de Nuriye’dir. İhtilal baklası ya da Sütlü Nuriye olarak da anılan tatlı baklavaya benzer. İçerinde süt bulunur ve inanılmaz lezzetlidir.

Sütlü Nuriye

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here