Ana sayfa Türk Mutfağı Isparta Yemekleri ISPARTA MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ISPARTA MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1635
0

Türkiye’nin gül bahçesi olan Isparta çeşitliliği ile insanları kendisine çekmektedir. Isparta mutfağı , ülkemizdeki belli başlı yörelerin mutfakları kadar bilinmese de, her zaman geçiş yollarının üstünde bir şehir olması ve birçok farklı medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle oldukça zengin bir mutfak kültürünü içinde barındırmaktadır. Türkiye’nin her yerinde görülebilen yemek çeşitleri olduğu gibi, tamamen yöreye özgü yemek çeşitleri de bulunmaktadır. Bölgedeki tarımsal yapı, hayvancılık, göçebe kültürü ve başka yörelerden etkilenme, Isparta’nın beslenme şeklini belirlemektedir. Et, sebze ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir şekilde yapılmaktadır. Et olarak dana ve keçi eti burada yaygın olarak tüketilir.

Dağlık, ormanlık ve engebeli yapısı av hayvanlarıyla yapılan yemekleri de ön plana çıkarmaktadır. Yemeklerin ana malzemesi et burada tek başına ya da sebze yemeklerinin içinde pişirilmektedir.

Haşhaş yöre mutfağını doğrudan etkilemektedir. Yemeklerin ve hamur işlerinin içerisinde haşhaş yağını ya da haşhaşın kavrulmasıyla elde edilen haşhaş ezmesini görmek mümkündür.

Bunun dışında burada elde edilen tarım ürünlerinden elma, dut, üzüm yetiştiriciliğinden bu meyvelerden elde edilen pekmez çeşitleri tatlı olarak ya da tatlı çeşitlerinde sıkça kullanılmaktadır.

Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü’nün bölge sınırları içerisinde olması nedeniyle burada balık yemeklerinin de yöre mutfağına ayrı bir zenginlik kattığı görülmektedir.

Hazırlanan yemekler genelde yağda kızartma, suda haşlama veya pişirme, kavurma ve kuru (fırın, ocak veya tandır) pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmaktadır. Yörelerdeki çeşitli hamur işleri, et ve sebze ağırlıklı yiyeceklerin bazıları yağda kızartma yöntemiyle pişirilmektedir. Kuru pişirme yönteminde genellikle fırın, tandır, ocak, ızgara gibi araçlar kullanılmaktadır. Buralarda ekmek, börek gibi hamur işleri yapıldığı gibi, kırmızı veya beyaz et çeşitleri de pişirilmekte, patates ve patlıcan gibi sebzelerin de közlemeleri yapılmaktadır.

Ot yemeklerine de rastlanılır Isparta mutfağında. Bunun dışında bölgede ana malzemesi hamur, su, süt, pekmez, irmik, haşhaş ve kabak olmak üzere değişik türlerden tatlılar yapılmaktadır.

Gül yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan şehirde gül suyu, gül yağı çok sık tüketilmektedir. Ana maddesi gül olan bir çok çeşit yiyecek tatlı ve içecek vardır. Gül Reçeli, Gül Lokumu, Gül Çayı, Gül Şurubu bunlardan bazılarıdır.

Yörede kışlık için çeşitli yiyecekler hazırlanmaktadır. Bu hazırlığı hemen hemen tüm halk yapmaktadır. Kışlık olarak turşu, reçel, salça, kurutulmuş sebzeler ve meyveler, pekmez, pestil, çorbalık tarhana, makarna, erişte, bulgur gibi yiyecekler hazırlanır. Turşu olarak lahana, patlıcan, biber, domates, havuç, şalgam, muşmula, üzüm, karnabahar, salatalık gibi sebzelerden yararlanılır. Armut, erik, kayısı, vişne, çilek, şeftali, portakal, incir, ayva gibi meyvelerden ve gül çiçeğinden reçeller yapılabildiği gibi kurutulup saklanabilen türlerden hoşaf da yapılır. Domates ve kırmızı biberden salça yapılır. Sütten peynir çeşitleri ve yoğurt yapılarak pazarlarda satıldığı da görülmektedir. Üzüm ve duttan pekmez ve pestil yapılmaktadır.

Bunun dışında Isparta yöresinde özel günlerde özel yemekler yapılır. Hayatın geçiş dönemleri olan doğum, sünnet, evlilik, askerlik, hac ve ölüm gibi önemli olaylarda belirli yemekler vardır, sadece onlar yapılmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here