Ana sayfa Türk Mutfağı Isparta Yemekleri ISPARTA MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

ISPARTA MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

1721
0

Geleneksel Türk Mutfağı’nda, sofraların açılış yemeği olan çorbalar önemli bir yere sahiptir. Isparta mutfak kültürünün de vazgeçilmezlerinden olan çorbalar, un, bulgur, mercimek gibi bitkisel ürünlerin yanı sıra süt, yoğurt, kaymak yağı gibi hayvansal ürünlerin karışımlarıyla da yapılır. Pişirildikten sonra üzerilerine genellikle kızdırılmış tereyağı veya kaymak yağı dökülür. Üzerine nane ya da kırmızıbiber konularak servis yapılır. Çorbaların türüne göre içerisine sarımsak, soğan, salça ve limon konulur. Isparta’da sıklıkla yapılan ve meşhur  çorbalar; bulgur, pirinç, tarhana, keklik, mercimek, meyane, oğmaç, kelle paça, sakala sarkan, top tarhana, topalak, tutmaç ve doga çorbalarıdır.

Et önemli bir yere sahiptir. Tandır Kebabı en sevilen et yemeklerindendir. Bunun dışında Isparta’da Banak, Keşkek, Tirit de meşhur et yemeklerdendir. Av hayvanları da yörede oldukça sık tüketilmektedir. Özellikle keklik, tavşan, bıldırcın ve ördek eti sevilerek yenmektedir. Tavşan Böreği favori böreklerden biridir. İçerisinde soğan ve baharat bulunarak fırında yapılan bu börek çeşidi oldukça sevilmektedir. Balığın da tüketildiği bölgede en meşhur balık yemeklerinden biri Sazan Dolması ‘dır. Çapak Dolması olarak da geçen bu yemek çok lezzetlidir. İç harcında pirinç veya bulgurla beraber tarçın, nane, kuş üzümü, çam fıstığı gibi malzemeler bulunarak yapılan bu balık yörenin ve şehre gelenlerin favorilerindendir. Mutfağa sebze yemekleri de hakimdir. Özellikle Fasulye, Kabak ve Ispanak Boranisi meşhurdur. Yabani otlarla da bir çok yemek çeşidi vardır. Gelincik ve Sığırdili Boranisi meşhur ot yemeklerindendir.

Gelincik Boranisi

 

Haşhaşlı Sarma oldukça farklı ve buraya özgü bir lezzettir. Diğer sarmalardan ayrılması içindeki haşhaştan kaynaklanmaktadır. Onun dışında içinde süt ve bulgur vardır. Kelem Sarması olarak bilinen Lahana Sarmasının farkı üçgen şeklinde sarılmasından kaynaklanmaktadır. Kabune, Isparta mutfağının meşhur tahıl yemeklerinden biridir. Kaburga eti, pirin, soğan ve nohuttan yapılmaktadır. Özel günlerin vazgeçilmez ikramdır.

Isparta’nın favori tatlısı Güllaçtır. Yörede bilinenden biraz daha farklı yapılmaktadır. Şekil itibari ile de farklıdır. Bu bölgede sarılarak güllaç yapılmaktadır. Halk arasında Ölü Kefeni olarak da anılmaktadır. Bunu yanı sıra hamur tatlılarından Samsa, Şekerleme, Tosmankara ve Lokma yörenin meşhurlarındandır. Yöreye özgü diğer tatlılar, İrmik helvası, Haşhaş Helvası, Saksağan (karga beyni) ve Köpük Helvası’dır. Cevizli Baklava, Kadayıf, Sarı Burma ve Un Helvası’da oldukça sık yapılan tatlılardandır.

Haşhaşlı İrmik Helvası

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here