Ana sayfa Türk Mutfağı Kütahya Yemekleri KÜTAHYA MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

KÜTAHYA MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

1989
0

Her mutfağın olduğu gibi kendine has bir yemek kültürüne sahip olan Kütahya’da çorbalar her daim kendilerine yer bulmaktadırlar. Sıkıcık Çorbası en meşhurlarından. Bulgur ve tarhana birlikte kullanılarak yapılan,soğanlı,salçalı,baharatlı ve yoğurtlu bir çorbadır. Tekke Çorbası diğer lezzetlerinden biridir. Hamur açılıp 1’er cm’lik kareler kesilir. Ardından kıyma soğanla kavrulur. Salça ve su eklendikten sonra hamurlar içine atılır. Son olarak baharatlar eklenir ve Tekke Çorbası hazırlanması tamamlanır. Bunun dışında Miyane Çorbası, Tutmaç Çorbası, Tarhana Çorbası, Kızılcık Çorbası, Oğmaç Çorbası ve Yoğurt Çevirme Çorbası Kütahya’nın meşhur çorbalarındandır.

Ovmaç Çorbası

Dolma ve sarma çeşitleri de burada oldukça çok yapılır. Ilıbada Dolması özellikle buranın favorisidir. Ilıbada ya da labada bit bitki türüdür. Ve yapraklarından içi bulgurlu yoğurtlu bir harçla dolmalar yapılır.  Bir diğer buraya özgür dolmalardan biri de Zeytinyağlı Soğan Dolması’dır. Onun dışında klasik olarak etli yaprak sarma da yapılmaktadır.

Et yemeklerinden güveçte hazırlanan Göveç yemeği en sevilen lezzetlerdendir. Kuzunun ön kolundan yapılan yemekte domates, biber, soğan, salça ve baharatlar bulunur. Ocakta ve ardından fırında pişerek lezzetine lezet katan bir yemektir. Daha çok eskiden geleneksel şekilde ya da özel günlerde yapılan Küp Eti zaman zaman hala yapılmaktadır. Küpün içine yerleştirilen soğanın ardından kuşbaşı et, domates, biber ve sarımsak ve baharatlar eklendikten sonra küpün ağzı sıkıca kapatılır ve kısık ateşte uzun süre pişer ve yanında pilav ile servis edilir. Beyaz et olarak

Şibitli Tavuk Tiridi ise tavuk yemeklerinin en meşhurlarından biridir.

    

Mercimek mutfağı çeşitlendiren baklagillerdendir. Mercimek Yemeği, Haşhaşlı Mercimekli Börek, Mercimekli Mantı, Mercimekli Pilav oldukça sık yapılmaktadır. Mercimekli pilav Kütahya’da bilinenin aksine bulgurdan değil pirinçten yapılır. Mutfağın meşhur pilavlarından biri de Zerdelı Pilav’dır. Zerde safranla renk ve koku verilerek şeker ve pirinçten yapılan bir peltedir. Pilav ve zerde birlikte sunulur. Özellikle kız kınasının eğlencesinde yapılan zerdeli pilav misafirlere ikram edilir.

Dövmeç Kütahya’nın evlerde yapılan atıştırmalık ya da salata olarak adlandırdıkları yemeklerden biridir. Genelde kahvaltılarda tüketilen dövmeç yumurta, taze soğan, limon ve zeytinyağından yapılmaktadır.

Her türlü böreğin, mantının hamur işinin yapıldığı yerdir Kütahya. Mutfak kültürünün büyük kısmını hamur işleri oluşturur. Kıymalı Sini Mantısı, Gözleme , Kıymalı Su Böreği , Ispanaklı Şibit bunlardan bazılarıdır. Cimcik pratik ve evlerde çok yapılan bir yemektir. Yalancı matı gibidir. Hamur açılır ve koparılarak şekil verilip haşlandıktan sonra üzerine yoğurt ve tavada kızarılmış tereyağ ile yenilir. Dolamber Böreği de şeklinden dolayı bu ismi almıştır. Patatesli börek fırın tepsisine dolanarak  yerleştirilir. Evlerde sık sık yapılır.

Patatesli Dolamber Böreği

Gökçümen Hamursuzu , Tosunum ve Lokum yörenin meşhur hamur işlerinden. Hepsi birbirinden farklı şekillerde olsa da hepsinin ana maddesi haşhaş. Özellikle lokum ekmek gibi yemeklerin yanında oldukça çok tüketilir. Kütahya’da Sarma Hamur Dolması değişik ve lezzetli yemeklerden biridir.  Yapılıp açılan ve şeritler halinde kesilen hamurların içine kıymalı pirinçli harç hazırlanıp konulu. Ardından isteğe göre fırında ya da haşlanarak yapılır. Servis ederken de üzerine tereyağ ve domatesli sos hazırlanır.

Hoşaflar, şerbetler, şuruplar özel günlerde çok fazla yapılır. Lohusa Şerbeti burada olmazsa olmazlardandır. Onun dışında kışın ve ramazan aylarında hoşaf ve şurup çok fazla yapılıp tüketilmektedir. Hekmane Erik Hoşafı, Vişne Hoşafı, Gelincik ve Gül Şurubu bunlardan bazılarıdır.

Kütahya mutfağında tatlılarda ön plana çıkmaktadır. Güllaç, Tahinli Çörek, Ev Baklavası, Yufka Tatlısı, Un Helvası, Çekme Helva, Sütlü İncir Tatlısı ,Höşmerim bunların başındadır. Evlerde nişasta, şeker ve sütten yapılan Peluze oldukça sık yapılmaktadır. Namaz Lokması genellikte özel günlerde yapılan bir tatlıdır. Hamur içine eklenen şeker ile yapıldıktan sonra kızartılır ve üzerine pudra şekeri dökülüp servis edilir. Doldurma Kabak Tatlısı Kütahya mutfağının favori tatlılarından biridir. Kabağın içi temizlendikten sonra içine pirinç,şeker,dolmalık fıstık ve dolmalık üzüm eklenerek bir harç hazırlanılır. Ardından harç ile doldurulan kabak tencereye konulup azar azar şeker eklenerek yavaşça pişirilir.Son olarak  ceviz ve kaymak ile servis edilen tatlı yörenin en sevilenler arasındadır.

Doldurma Kabak Tatlısı

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here