Ana sayfa Dünya Mutfağı Macaristan Yemekleri MACARİSTAN MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

MACARİSTAN MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

2902
0

Macaristan tarihte birçok devlet ve imparatorluğun hakimiyeti ve boyunduruğu altında bulunmuştur. Bunlar içinde Roma İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya Macaristan İmparatorluğu gösterilebilir.

Uzun yıllar boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Macaristan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Macaristan mutfağı oldukça geniş bir mutfaktır. Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya ve diğer Balkan ülkelerinin Macar mutfağına etkileri olmuştur. Bölgede, İtalya, Almanya ve Fransa mutfağından etkileri de görülmektedir.

1566 yılında Osmanlı tarafından fethedilen ve yaklaşık 550 yıl Türk toprağı olarak kalan bu Balkan ülkesine Türk mutfağından bazı tarifler geçmiştir. Sarma ve güveç gibi pek çok Türk yemeğini mutfağında bulunmaktadır. Ayrıca dolma, börek gibi tariflerde Türk mutfağının izlerini taşımaktadır. Macaristan yemekleri ile hazırlanan sofralarda birbirinden enfes tatlar da Osmanlı izleri görülmektedir.

Yemeklerin bezerlikleri hatta isimleri bile hala benzerlik göstermektedir. Osmanlı’dan miras musakka, güveç, börek, dolma ve sarma görülen bazı benzerliklerdendir.

Macar mutfağı süt ürünlerinde zengin bir mutfaktır. Soka adını verdikleri leziz beyaz peynirler, başlangıç olarak servis edilmektedir. Ülkede kasabadan kasabaya, hatta köyden köye farklı ve özgün peynir tariflerine rastlanmaktadır.

Balaton Gölü ise son derece enfes mezgitleriyle ünlüdür. Macaristanlılar dana, domuz ve kuzu etini severek tüketmektedirler. Et yemeklerini soslarıyla süsleyen Macarlar kaz, tavuk ve ördek gibi hayvanları da büyük bir beğeniyle tüketmektedirler. Macar mutfağı et yemeklerinin yanında hamur işleri ve tatlıları ile öne çıkmaktadır. Macar yemeklerinde zeytinyağı kullanımı hakimdir. Tereyağ da sık kullanılan yağ çeşididir. Karabiber oldukça sık tüketilir.

Yemekler genelde çorbayla başlar. Et yemekleri ana yemek olarak mutlaka servis edilir. Pilav ya da taze sebzeler eşlik eder. Masada aynı zamanda mezeler de yer alır. Salata çeşitleri de sofraları süslemektedir. Kuru kayısılı, vişneli pek çok geleneksel tarife de bu mutfakta rastlamak mümkündür.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here