Sabah kahvaltıda, akşamüzeri çayın yanında, günün her saatinde, kalabalık sofralarda, canınız yemek yapmak istemediğinde her daim en lezzetli hem de yapılışı pratik…
Evet, börekten bahsediyoruz. Zengin Ön Asya mutfağının vazgeçilmezlerinden, Osmanlı ve Türk mutfak kültürümüzün yapıtaşlarından biri olan börekten.
Yapılış yöntemleri ve şekillerine göre su böreği, kol böreği, puf böreği, kalem böreği, gül böreği, burma börek, sac böreği, fincan böreği, sakız böreği, kapak böreği, soğan böreği, çarşı böreği, paçanta böreği, tepsi böreği, süt böreği, muska böreği, kuru börek, kestane böreği, paça böreği, bohça böreği, çiğ börek (çibörek), pırasa böreği, serpme hamur böreği, talaş böreği, sigara böreği, saray böreği gibi çeşitleri vardır. İçlerine katılan malzemelere ve börek tariflerine göreyse beyaz peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli, patlıcanlı, kabaklı, kavurmalı, tavuklu veya maydanozlu-peynirli gibi karışık malzemeli çeşitleri bulunur.
Böreğin yapıldığı yere ve halkının adına göre de isim verildiği herkesçe bilinir: Hint böreği, Kürt böreği, Boşnak böreği, Arnavut böreği, Nemse böreği, Tatar böreği, Çerkez böreği, Selanik böreği, Adapazarı böreği, Laz böreği gibi farklı çeşitler bunlardandır. Böreklerin içlerine katılan malzemeler de bölgelere göre farklılıklar gösterir. Örneğin, Adapazarı böreğinin içine yumurta, beyaz peynir ve yoğurt katılırken; Çerkez böreğinin içine Çerkez yöresinin peyniri konulur ve yarım ay şeklinde hazırlanır. İşte bu nedenle, her böreğin kendine özgü katkı veya katıkları bulunması da normaldir.
Gelin, şimdi birbirinden lezzetli börek tariflerine hep birlikte göz atalım isterseniz.