Ana sayfa Türk Mutfağı Mersin Yemekleri MERSİN MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

MERSİN MUTFAĞINDA ÖNE ÇIKAN LEZZETLER

2462
0

Mersin etin ve her türlü kebap çeşidinin bolca tüketildiği bir yerdir. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da atıştırmalık olarak tüketilir. Özellikle Ciğer sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir.Mersin mutfağının en meşhur yemeklerinden biri de Tantuni‘dir. Buraya ait bir dürüm çeşidi olarak anılan Tanutuni’nin aslı koyun etinden yağlı etle yapılır.  Fakat artık biftek, tavuk ve yoğurtlu olmak üzere çeşitleri de vardır. Fırında ya da kızartılarak yapılan İçli Köfte burada haşlama olarak yapılır. İçerisinde genellikle ceviz bulunmaz ve şekli daha yuvarlaktır.

Tantuni

Lahmacun, her ne kadar Gaziantep’e özgü bir yemek olsa da Mersin için Lahmacun’un yeri büyüktür. Fındık Lahmacun ve normal Lahmacun olmak üzere iki şekilde yapılır. Her ikisi de yuvarlaktır. Fındık lahmacun kebaptan önce atıştırmalık olarak verilir. Mersin’de Lahmacunlar’ın içlerini genellikle aileler kendileri hazırlarlar ve fırınlara gönderip yaptırırlar. O yüzden farklılık gösterebilmektedir.

Yoğunluğu buğday, nohut ve bulgur gibi tahıl içeren yemekler de mutfakta oldukça meşhurdur. Yazın domatesle hazırlanan ve öğle yemeklerinde tek başına öğün olan Batırık ince bulgurdan yapılan Yörüklerin mutfağa kazandırmış olduğu bir yemektir. Mercimek Köftesi şeklinde hazırlanıp servis edildiği gibi çorba gibi daha sulu kıvam ile de servis edilir. Ana maddesi nohut olan genellikle soğuk meze olarak tüketilen humus Mersin’in Tarsus ilçesinde karşımıza bir yemek olarak çıkmaktadır. Sıcak Humus’un üzerine pul biberli yağ yakılır. Pastırmalı Sıcak Humus da oldukça gözdedir bu yörede.

Arap Kültüründen mutfağa yerleşmiş olan Sıreysır bulgurdan yapılan bir çeşit soğuk yoğurt çorbası gibidir. Genellikle ana yemek yanında tüketilir. Arap kültüründen Mersin mutfağına yerleşmiş gözdelerden bir diğeri de Nohutlu Arap Dolması‘dır. İçinde kuşbaşı et ya da kıyma bulunur. Nohutlu ve bol ekşili dolma kuru sebzelerden yapıldığı gibi diğer sebzelerden de yapılmaktadır.

Bu yörenin meşhur ekmeklerinden Bazlama Mersin’in vazgeçilmezlerindendir. Sade yapıldığı gibi peynirli ya da kıymalı da yapılır. Mersin, Adana, Antakya bölgesinde yer alan bir diğer hamur işi Biberli Ekmektir. Fındık Lahmacun boyutunda olan biberli ekmeğin iç harcı oldukça lezzetlidir. Peynir, soğan, zahter, salça ve baharatlarla hazırlanan iç harç ekmeklerin üstüne sürülüp fırında pişirilir. Yörüklerin armağan ettiği diğer bölgelerin pek bilmediği bu bölgenin ise vazgeçemediği diğer bir yemek ise Sıkma’dır. Kahvaltılarda, öğünlerde ya da atıştırmalık olarak tüketilir. Sacda açılan hamurun yağlanmasının ardından içine peynir veya patates konulup dürüm yapılır ve bu şekilde yanında çay ya da ayranla tüketilir.

 

Yüksük Çorbası, Arabaşı Çorbası, Kulak Çorbası ve Topalak Çorbası ise yörenin meşhur çorbalarındandır.

Özellikle Tarsus bölgesine has Atom içeceği ve Tarsusi Kahvesi oldukça meşhurdur. Atom, değişik meyvelerden yapılan soğuk ve bu bölgede oldukça sevilen bir içecektir. Tarsusi Kahvesi’nin ise normal Türk kahvesinden farkı yoktur. Sadece bu kahve fincanda değil çay bardağında servis edilir.

Mersin’in Silifke ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve olgunlaşan dikenli incirler, Adana ve Mersin’de oldukça sık tüketilmektedir. Ana vatanı Güney Afrika olarak bilienen Dikenli İncir, Hint İnciri , Frenk İnciri, Babutsa, Lap İnciri, Tahta İnciri olarak da anılmaktadır.

 

 

Mersin mutfağının zenginliği sadece yemekleri ile sınırlı değildir. Buraya özgü meşhur ve vazgeçilmez tatlıları da vardır. Şüphesiz en önemli tatlıları ; Kerebiç, Karakuş, Taş Kadayıf ve Cezerye’dir. Ana maddesi havuç olan cezeryenin cevizli ve fıstıklı çeşitleri vardır. Her yerde bulunduğu gibi şehir dışına götürülen en popüler yiyecektir.

Mersin dışında çok bilinmeyen Arap kökenli bir tatlı olan özellikle Ramazan ayında tüketimi daha çok artan Kerebiç , Mersin mutfağının favorilerinden. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlıdır. Üstünde bulunan beyaz köpük krema zannedilse de değildir. Çöven kökünün suyudur. Bu tat ise ilk defa yiyenlere oldukça farklı gelmektedir. Mersin mutfağında eskilere dayanan Kavut ise kavrulduktan sonra öğütülmüş una şeker eklenerek yapılan bir tatlı türüdür. Un helvasına benzetilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here